WSJ iddia etti: Trump, Suudi Arabistan ile dev nükleer anlaşmayı onayladı

WSJ iddia etti: Trump, Suudi Arabistan ile dev nükleer anlaşmayı onayladı

Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre Başkan Trump, Suudi Arabistan ile 30 yıl sürecek on milyarlarca dolarlık nükleer anlaşmayı onayladı. Sivil nükleer program ve uranyum zenginleştirme imkanı sunan dev anlaşmanın önümüzdeki günlerde ABD Kongresi’ne sunulması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'a sivil nükleer program sağlanmasını ve potansiyel olarak uranyum zenginleştirme süreçlerinin önünün açılmasını öngören kapsamlı bir anlaşmayı onayladığı iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, iki ülke arasında 30 yıl boyunca geçerli olması planlanan anlaşmanın finansal büyüklüğünün on milyarlarca doları bulacağı tahmin ediliyor.

ABD'Lİ ŞİRKETLERE MERKEZİ ROL VERİLECEK

Haberde yer alan detaylara göre anlaşma, Suudi Arabistan'ın nükleer altyapısının kurulması ve geliştirilmesi süreçlerinde Amerikan şirketlerine merkezi bir rol verilmesini hedefliyor.

Söz konusu metin kapsamında, ABD ve Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilecek ortak değerlendirmeler sonucunda gerekli görülmesi halinde, Amerikan şirketlerinin Suudi Arabistan topraklarında uranyum zenginleştirme tesisi kurmasının da anlaşmaya dahil olduğu ileri sürülüyor.

"ASKERİ AMAÇLARLA KULLANIMI ÖNLEME" STRATEJİSİ

ABD'li şirketlerin nükleer altyapıda aktif rol alması şartının, Washington yönetimine Suudi Arabistan'ın yürüteceği nükleer program üzerinde doğrudan nüfuz ve denetim imkanı tanıyacağı değerlendiriliyor.

Trump yönetimi yetkililerinin görüşlerine yer verilen haberde; Amerikan şirketlerinin varlığına dayanan bu koşulun, nükleer programın askeri amaçlarla kötüye kullanılmasını engellemenin bir yolu olduğu savunuluyor.

ANLAŞMA KONGRE ONAYINA SUNULACAK

İki ülke arasında sağlandığı öne sürülen ve sivil nükleer teknoloji transferini içeren 30 yıllık dev anlaşmanın, önümüzdeki günlerde değerlendirilmek üzere ABD Kongresi'ne sunulmasının beklendiği ifade edildi.

YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN