Yemen’deki Husiler'den ABD'ye yanıt: Kızıldeniz'deki askeri operasyonlarımız durmayacak

Yemen’deki Husiler'den ABD'ye yanıt: Kızıldeniz'deki askeri operasyonlarımız durmayacak

ABD'nin Yemen’deki Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle açıkladığı koalisyon gücü kararına yanıt geldi. Husiler, ABD’nin güvenli deniz taşımacılığı için çok uluslu koalisyon gücü kurulduğunu duyurmasına rağmen Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı gemileri hedef almaya devam edeceklerini belirterek, "Amerika tüm dünyayı seferber etmeyi başarsa bile askeri operasyonlarımız durmayacak" denildi.

ABD’nin Kızıldeniz’de deniz taşımacılığını güvence altına almak için çok uluslu bir koalisyon kurulduğu yönündeki açıklamasına Yemen’deki Husiler’den cevap geldi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Husilerin üst düzey isimlerinden Muhammed El Bukhaiti konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deniz ittifakı kurulsa da kurulmasa da Filistin meselesinde tavrımız değişmeyecek" ifadelerini kullandı.

İsrail gemilerini ve İsrail’e giden gemileri hedef almaya devam edeceklerini söyleyen El Bukhaiti, "Kuşatma bitene, gıda ve ilaç girişi olana kadar Filistin’e ve Gazze Şeridi’ne desteğimiz devam edecek, mazlum Filistin halkına desteğimiz sürekli olacaktır" dedi.

El-Bukhaiti açıklamasında ayrıca, "Amerika tüm dünyayı seferber etmeyi başarsa bile, operasyonlar bize ne kadar fedakarlığa mal olursa olsun, askeri operasyonlarımız durmayacak" dedi.

iran-iceri.jpg

İRAN'DAN 55 BİN KİŞİLİK DENİZ MİLİSLERİ

AA'da yer alan habere göre, Husilerin saldırılarına tepkiler devam ederken, İran Devrim Muhafızları Ordusu da 55 bin kişilik deniz milisleri oluşturduklarını duyurdu.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tengsiri başkent Tahran'da düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Denizlerde faaliyet gösterecek milis güçler oluşturduklarını aktaran Tengsiri, "Şu anda okyanus seferberlik güçleri (Besiç) oluşturduk ve bu Besiç güçleri, Tanzanya'ya ulaşabilecek büyüklükte teknelere sahip. Bundan sonraki aşama ise gölge donanma kuvvetleri oluşturmak" ifadelerini kullandı.

İranlı komutan, 55 bin kişiden oluşan deniz seferberlik güçlerini ilk olarak Basra Körfezi'nde oluşturduklarını ve bir sonraki aşamada ise ülkenin kuzeyindeki sularda (Hazar Denizi) kurmayı planladıklarını belirtti.

Tengsiri, seferberlik güçlerine ait teknelerin 107 milimetrelik roketlerle donatıldığı bilgisini verdi.

ABD'DEN HUSİLERE KARŞI KOALİSYON

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün yaptığı açıklamada, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir koalisyon kurulduğunu duyurmuştu.

Austin, yaptığı açıklamada, saldırıları 'kolektif eylem gerektiren' bir konu olarak nitelendirerek, "Seyahat özgürlüğünün temel ilkesini desteklemeye çalışan ülkeler, bu devlet dışı aktörün yarattığı zorluklarla mücadele etmek için bir araya gelmeli" ifadelerini kullanmıştı. Koalisyonda Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Seyşeller ve İngiltere'nin yer aldığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN