Yeni seçim kanunu geliyor, dikkat çeken yüzde 3 detayı

Yeni seçim kanunu geliyor, dikkat çeken yüzde 3 detayı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın seçim kanunu ile ilgili son çalışmaların bittiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yaptığı öğrenildi. Kanunda siyasi partilerin hazine yardımından yararlanmaları için yüzde 3 oy alma zorunlulu ise taslakta yer alıyor.

AK Parti ve MHP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu'nun haftaya meclise gelmesi bekleniyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seçim kanunu düzenlemeye yönelik sunum yaptığı öğrenildi. Erdoğan’ın seçim kanunu ile ilgili detayların olduğu metnin son hâline onay verdiği ifade edildi.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre, 15 maddeden oluşan düzenleme ile özellikle seçmen göçünün engellenmesi için yeni kurallar getiriliyor. 31 Mart 2019 seçimleri öncesinde, İstanbul’daki 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye’nin değişik illerine taşımıştı.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ DİKKATE ALINACAK

Seçim yasasında yapılacak değişiklikle seçmen nakilleri sınırlandırılacak. Buna göre, atama ve tayinler haricinde, muhtarlık seçimlerinde vatandaşların son bir yıl içerisinde bulunduğu yerdeki seçmen kütüklerinin dikkate alınacağı ifade edildi.

YÜZDE 3 DETAYI

Öte yandan, siyasi partilerin hazine yardımından yararlanmaları için yüzde 3 oy alma mecburiyeti taslakta korunuyor.

ÜÇ HAKİM ARASINDA KURAYLA BELİRLENECEK

Ayrıca, il seçim kurulu başkanı, en kıdemli üç hâkim arasında yapılacak kurayla belirlenecek.

Öte yandan, siyasi partilerin hazine yardımından yararlanmaları için yüzde 3 oy alma mecburiyeti taslakta korunuyor. Tartışılan dar ve daraltılmış bölge seçim sistemi ise yeni düzenlemede yer almayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN