Yeni Zelanda'da nefret katliamı: Acımasız katil iki camiyi basıp 49 kişiyi öldürdü

Yeni Zelanda'da nefret katliamı: Acımasız katil iki camiyi basıp 49 kişiyi öldürdü

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında Haçlı terörü... Cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenleyen iki saldırgan 49 kişiyi katletti, 39 kişiyi de yaraladı. Katillerden birinin saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Polis saldırıyla ilgili dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, saldırılarda Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya isimli iki Türk vatandaşının yaralandığını, hayati tehlikelerinin olmadığını açıkladı. Saldırganın YouTube sayfasından 74 sayfalık bir manifesto yayınlandığı da öğrenildi. Söz konusu manifestoda Türklerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Merkel'in de hedef alındığı ortaya çıktı.

Yeni Zelanda'da Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye, on dakika arayla iki saldırgan tarafından eş zamanlı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 49 kişi yaşamını yitirdi ve 39 kişi de yaralandı. Christchurch hastanesinde tedavi altına alınan yaralıların arasında çocukların da olduğu belirtildi.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yeni Zelanda polisi, saldırıların ardından 3'ü erkek biri kadın 4 kişinin yakaladığını açıkladı. Ancak gözaltında olan kişilerin güvenlik-istihbaratın takip listesinde olmadığı belirtildi. Yetkililer, erkek saldırganlardan birinin cinayetle suçlandığını açıkladı. 

'AYRINTISIYLA PLANLANMIŞ TERÖR SALDIRISI'

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında, Christchurch kentinde 2 camiye yerel saatle 13.40 ve 13.50'de düzenlenen saldırıların "terör saldırısı" olduğunu vurguladı.

Terör saldırısının ardından ülkedeki tehdit seviyesinin düşükten yüksek düzeye çıkarıldığını bildiren Ardern, teröristlerden hiçbirinin güvenlik birimlerinin takip listesinde yer almadığını belirtti. 

Terör saldırılarında 49 kişinin katledildiği duyuruldu. Christchurch sağlık yetkilileri, yerel hastanede yaralı 48 kişinin tedavi gördüğünü ifade etti.

19-03/15/resimid_11715627.jpg

Teröristlerin kendi hesaplarından yayınladığı görüntülerde katliamı canlı yayınladığı, camiye girerken ateş açmaya başladıkları ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görüldü.

Teröristler görüntülerde silahlarını ve şarjörlerini sıklıkla değiştirirken, katliam öncesi paylaşımlarında aşırı sağcı ve ırkçı müzikler dinlediği, sosyal medya mecralarında ırkçı ve Müslüman karşıtı ifadelerde bulundukları dikkati çekti.

19-03/15/ana-manset-1552643485.jpg

NEFRET MANİFESTOSU

Terör saldırısını üstlenen Brenton Tarrant adlı Avustralya vatandaşına ait olduğu düşünülen sosyal medya hesabı üzerinden "göçmen ve Müslüman karşıtı" açıklamaların olduğu onlarca sayfalık manifesto yayınlandığı belirlendi.

TÜRKLERE TEHDİT

Nefret manifestosunda cami saldırganı terörist, Türkiye'ye karşı "(İstanbul boğazının batısına) Eğer ki Avrupa topraklarına geçmeye çalışırsanız, boğazın batısına gelmeye çalışırsanız sizleri öldürürüz." tehdidinde bulundu.

19-03/15/-zxx-1552648795.jpg

Terör saldırısına ilişkin sosyal medyada yer alan görüntülerde teröristlere ait olduğu öne sürülen silahların üzerinde, geçmişte Avrupa'nın Müslümanlara karşı verdiği savaşların tarihleri, bu savaşlarda yer almış Batılı figürlerin isimleri, Nazi sempatizanı ve İslam karşıtı ifadelerin yer aldığı görüldü.

ERDOĞAN DA SUİKAST LİSTESİNDE

Camiye saldıran teröristin, nefret manifestosunda hazırladığı suikast listesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Londra Belediye Başkanı Sadık Han gibi isimler de yer aldı. 

Terörist, manifestosunda, Erdoğan'a ilişkin "insanlarımızın en eski düşmanı ve Avrupa'daki en büyük İslami grubun lideri" ifadelerini kullanırken, Avrupa'da yaşayan Türkleri "etnik düşman" şeklinde tanımladı.

'PLANLANMIŞ BİR TERÖR SALDIRISI'

Başbakan Ardern, bunun "ayrıntısıyla planlanmış bir terör saldırısı olduğunu" ifade ederek, teröristlere ait araçlarda el yapımı patlayıcılar bulunduğunu ve güvenlik güçlerinin bu patlayıcıları etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Terör saldırılarıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Ardern, teröristlerden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu belirtti.

Ardern, "Fanatiklerin düzenlediği bu şiddet ve nefret eylemine ait görüntüleri lütfen paylaşmayalım. Bu nefret saldırısı bizi yansıtmıyor. Biz bu değiliz. Biz bütün bir milletçe bu nefret ve şiddet olayını reddediyoruz." diye konuştu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da terör saldırısının faillerinden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu doğruladı.

Yeni Zelanda polisi, terör saldırısıyla ilgili biri kadın 4 kişinin yakaladığını açıkladı.

'AŞIRI SAĞCI TERÖRİST SALDIRILARI KINIYORUZ'

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda saldırı karşısında "dehşete" düştüğünü ifade eden Avustralya Başbakanı Morrison, ardından basına verdiği demeçte, "Biz bugün burada aşırılık yanlısı, aşırı sağcı bir terörist tarafından yapılan saldırıları kesinlikle kınıyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda sadece müttefik ve partner değil, biz aileyiz ve Yeni Zelandalı kuzenlerimizle aile olarak bugün yastayız, şoktayız, dehşete düştük ve kızgınız. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı Müslümanlara dualarımı gönderiyorum." ifadesini kullandı. 

TÜM CAMİLERE 'KAPILARI KAPATIN' UYARISI

Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye düzenlenen saldırıların ardından ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

Bush, 20'li yaşlarında bir kişinin cinayet suçlamasıyla yarın hakim karşısına çıkacağını belirtti. Bir araçta iki el yapımı patlayıcının bulunduğunu belirten Emniyet Genel Müdürü Bush, patlayıcılardan birinin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

OLAY YERİNDEN İLK KARELER

19-03/15/10-1552628379.jpg

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Operasyonların sürdüğünü açıklayan Yeni Zelanda Emniyet Müdürü Mike Bush, hayatını kaybedenlerini sayısı ve kimliği hakkında herhangi bir bilgi paylaşımda bulunmayacaklarını söyledi. Saldırının ardından şehirde okullar tatil edilirken yollar kapatıldı. Hastanelerin sadece acil servislerinin hizmet verdiği kente, güvenlik birimlerinin alarma geçirildiği belirtildi.

19-03/15/11-1552628398.jpg

19-03/15/12-1552628436.jpg

19-03/15/13-1552628445.jpg

Ülke çapında Müslüman Yeni Zelandalıların camilere gitmemeleri yönünde uyarılar var.

19-03/15/01-1552626750.jpgAP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bi fotoğraf yayınlandı.

SALDIRIYI CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

19-03/15/-dap0flg4pkykaabullbsnw.jpg

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, kamuflajlı bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

19-03/15/01.jpg

'AKIL SAĞLIĞI YERİNDE DEĞİL'

Saldırganın akıl sağlığın yerinde olmadığı yönünde yorumlar yapılıyor. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

19-03/15/02.jpg

SİLAHLARIN ÜZERİNDE YAZAN İSİMLER

Öte yandan saldırganın silahının görüntüsü paylaşıldı. Saldırganın silahlarının üzerinde, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yer alıyor.

19-03/15/resimid_11715538.jpg

NORVEÇ KATLİAMCISINDAN İLHAM ALMIŞ!

Saldırgan Brenton Tarrant, yayımladığı manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ten ilham aldığını yazdığı ortaya çıktı.

BANGLADEŞ KRİKET MİLLİ TAKIMI DA CAMİDEYMİŞ

Cuma namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı'nın da saldırı sırasında olay yerinde olduğu belirtilirken, takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen, oyuncuların saldırı sırasından otobüste olduğunu ve araç yanaşmaya çalıştığı sırada saldırı olduğunu söyledi.

19-03/15/15-cami-saldiri-1eh61fwcgumynqkp35wmfg.jpg

KATLİAMA TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarıyla ilgili Türkiye'den de ilk tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 "Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camisi'ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi" ifadelerini kullanan Kalın, saldırıyı şiddetle kınadı ve ölenlere Allah'tan rahmet diledi. 

Kalın, mesajında şunları vurguladı: "Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

ERDOĞAN'DAN DA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katliamı Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajla kınadı.

Erdoğan mesajında "Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

19-03/15/cami.jpg

DÜNYADAN KATLİAMA TEPKİLER

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte." ifadelerini kullandı. 

Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde camilere saldıranlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi.

Saldırının ardından yakalanan 4 teröristten birinin Avustralya vatandaşı olduğunu kaydeden Morrison, "Biz bugün burada aşırılık yanlısı, aşırı sağcı bir terörist tarafından yapılan saldırıları kesinlikle kınıyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda sadece müttefik ve partner değil, biz aileyiz ve Yeni Zelandalı kuzenlerimizle aile olarak bugün yastayız, şoktayız, dehşete düştük ve kızgınız. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı Müslümanlara dualarımı gönderiyorum.’’ ifadelerini kullandı. 

 
KENT ÇEVRESİNDE EL YAPIMI BOMBALAR BULUNDU

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında yapılan terör saldırısının ardından devam eden operasyonlarda kent çevresindeki bazı araçların altına yerleştirilmiş el yapımı bombaların bulunduğu bildirildi.

Yeni Zelanda Televizyonunun haberine göre saldırının ardından Christchurch kentinde düzenlenen operasyonlarda, arabaların altına yerleştirilmiş el yapımı bombalar güvenlik kuvvetleri tarafından imha edildi. El yapımı olduğu belirtilen bombaların sayısı açıklanmadı ancak bomba uzmanları tarafından yerleştikleri yerlerden güvenli şekilde çıkartıldığı açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN