Yeni Zelanda’nın eski başbakanı siyasete veda etti

Yeni Zelanda’nın eski başbakanı siyasete veda etti

Dünya siyaset sahnesi iki genç ve kadın başbakanın çekilişine sahne oldu. ‘Tükenmişlik sendromundan’ şikayet eden Yeni Zelanda Başbakanı Ardern siyaseti tamamen bırakırken, Finlandiya Başbakanı Marin, partisinin seçim yenilgisinden sonra milletvekili olarak devam edecek.

Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Jacinda Ardern, parlamentoda yaptığı son konuşmanın ardından siyasete veda etti. 28 yaşında siyasete giren biri olarak bir çocuğunun olacağını asla düşünmediğini belirten Ardern, “İşçi Partisinin lideri olduğumda uzun süre devam eden başarısız tüp bebek denemeleri yaşadım.” dedi.

Ardern, 19 Ocak’ta televizyonda yaptığı açıklamayla başbakanlıktan istifasını duyurmuş ve 14 Ekim’de düzenlenecek genel seçimlerde yarışmayacağını, İşçi Partisi liderliğinden de ayrılacağını ifade etmişti. Ardern, Ekim 2017’de 37 yaşında başbakan seçildiğinde “dünyanın en genç kadın başbakanı” unvanını almıştı. Eski Başbakan, parlamentodan ayrıldıktan sonra “Christchurch Çağrısı” için özel elçi olarak gönüllü faaliyetlerine devam edecek.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde, 15 Mart 2019’da cuma namazı sırasında 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırılarında 51 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi yaralanmıştı. Terör saldırıları Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylaşılmıştı. Saldırının ardından eski Başbakan Ardern, internette terör ve nefrete karşı mücadele etmek amacıyla “Christchurch Çağrısı” girişimini kurmak için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile işbirliği yapmıştı.

gjgh.png

Arkadaşlarıyla eğlenirken çekilen görüntüleriyle ülkesinde tartışmalar yaratan Finlandiya'nın 37 yaşındaki Başbakanı Sanna Marin, seçim yenilgisinin ardından Sosyal Demokratların liderliğini de bıraktı.

Diğer yandan, Finlandiya’da görev süresi sona erecek olan Başbakan Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti liderliğinden istifa edeceğini duyurdu. Marin, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında kariyerine milletvekili olarak devam edeceğini ifade etti.

Eylülde yapılacak parti kongresinde Sosyal Demokrat Parti liderliğinden ayrılacağını belirten Marin, “Seçim sonucu böyle olunca kendi hayatımda yeni bir sayfa açma fırsatı bulduğumu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN