‘Yeşil’ alarm

‘Yeşil’ alarm

Batı Afrika ülkesi Gana’da birçok uzman hemşire daha yüksek maaşlı işler için ülkeyi terk ederek Batı ülkelerine gidiyor. İngiltere sağlıkta personel açığını yabancı işgücüyle kaparken, 1200’ü aşkın hemşire kaybeden Gana sağlık sistemi çökme noktasına geldi.

Ganalı hemşirelerin daha yüksek bir maaş ve yaşam şartları arayışıyla İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) bünyesindeki işlere başvurmaları, ülkelerindeki sağlık sistemini çökme noktasına getirdi. Hemşirelerin uluslararası meslek kuruluşları, yoksul ülkelerden sağlıkçıların beyin göçünün “kontrolden çıktığını” belirtiyor.

2022’de 1200’ü aşkın Ganalı hemşire, İngiltere’de çalışmaya başlamış. İngiltere’de sağlık sistemi, son yıllarda Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen çalışanlarla, personel açığını kapatmaya çalışıyor. Gana’daki Büyük Akra Bölgesi Hastanesi’nin başhemşiresi Gifty Aryee, BBC’ye yaptığı açıklamada, kendi yoğun bakım ünitesinin bile 20 hemşiresinin altı ay içerisinde İngiltere ya da ABD’ye gittiğini söylüyor. Aryee, “Daha çok hastayı kabul edemediğimiz için buradaki bakım etkileniyor. Gecikmeler yaşanıyor ve ölüm oranları artıyor” dedi.

Hastanedeki bir hemşire de birlikte mezun oldukları arkadaşlarının yarısının ülkeyi terk ettiğini, kendisinin de gitmek istediğini belirtiyor. Bir başka hastanenin başhemşiresi Caroline Agbodza, geçen yıl 22 hemşirelerinin İngiltere’ye göçtüğünü söyleyerek, “Bütün deneyimli hemşirelerimiz gitti. Elimizde hiçbir şey kalmadı. Deneyimli çalışanlar yok. İşe alımlar olsa da yeniden eğitim sürecinden geçirmek zorundayız.” BBC’ye konuşan hemşireler, başka ülkelerde gelirlerinin çok daha iyi olacağını ve bu yüzden göç etmek istediklerini söylüyor. Bazı hemşireler, İngiltere’de, Gana’da aldıklarının yedi katı maaş alabileceklerini kaydediyor.

Gana, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık sistemi en savunmasız 55 ülkeden birisi. Kişi başına düşen hemşire sayısı dünya ortalamasının gerisinde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN