Yüz binlerce kişinin hedefi Avrupa: Yasa dışı göç rekor kırıyor

Yüz binlerce kişinin hedefi Avrupa: Yasa dışı göç rekor kırıyor

Son yılların küresel sorunu haline gelen yasa dışı göç dünya genelinde artarken, ülkesini terk edenlerin ilk hedefleri ekonomik yönden daha gelişmiş bölgeler oluyor. Yeni yayınlanan bir rapora göre, Avrupa Birliği’ne yasa dışı göç 2022 yılında rekor kırdı.

2015 ve 2016 yılları arasından bu yana görülen en yüksek seviyede olan yasadışı göç, bölge aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle ülkesini terk eden Ukraynalı akınlarıyla başa çıkmakta zorlanırken daha büyük bir sorun haline geldi.

Birliğin sınır teşkilatı Frontex tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, bu yılın ilk 11 ayında Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarından 2021'in aynı dönemine göre yüzde 68 artışla 308 bin "düzensiz giriş" tespit edildi.

İŞGAL KAMUOYUNU MEŞGUL ETTİ

Göç rakamlarını bildiren Breitbart News’e göre, Avrupa’nın Ukrayna krizine odaklandığı dönemde, yasadışı göçteki ciddi artış bu yıl kamuoyunun pek dikkatini çekmedi. Frontex’in istatistikleri, ülkelerindeki çatışmaların ortasında Avrupa Birliği ülkelerine akın eden milyonlarca Ukraynalı mülteciyi içermiyor.

EN ÇOK UKRAYNALI MÜLTECİ RUSYA’DA

Birleşmiş Milletler verilerine göre, geçen hafta Avrupa genelinde yaklaşık 7,9 milyon Ukraynalı mülteci kaydedildi. En fazla Ukraynalı mülteci Polonya, Almanya ve Çekya'da bildirildi. Öte yandan, Statista'nın bu ayın başlarında bildirdiğine göre, Rusya 2,85 milyonla en fazla Ukraynalı mülteciyi aldı.

‘EKONOMİ GÖÇMENLERİ’

Meşru mülteciler "düzensiz giriş" olarak sayılmazken, Batı Avrupa'ya akan yabancıların çoğu ekonomi göçmenleridir. Örneğin, İngiltere'ye sığınmak için Manş Denizi'ni geçen göçmenlerin en büyük kısmı savaşta olmayan Arnavutluk'tan geliyor.

SINIRI ‘DÜZENLEME’ ÇALIŞMALARI

Frontex, Batı Balkan ve Orta Akdeniz rotaları bu yıl en fazla göçmen trafiğine sahip bölgeler olarak bildirdi. Yalnızca kasım ayında AB ülkelerine 27 bin düzensiz sınır geçişi gerçekleşti. Ajans, ülkelerin "sınırlarındaki ağır göç baskısı ve diğer zorluklarla" başa çıkmalarına yardımcı olmak için 2 bin 100'den fazla memur sağladığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN