2023'ün ilk dört ayında yüzde 300’lük artış: Akdeniz'i geçen göçmen sayısı rekor kırdı

2023'ün ilk dört ayında yüzde 300’lük artış: Akdeniz'i geçen göçmen sayısı rekor kırdı

AB’nin sınır güvenliği teşkilatı Frontex, Akdeniz’den geçen göçmen sayısının geçtiğimiz yılın ilk dört ayına göre neredeyse yüzde 300’lük artışla 42 bin 165’e çıktığını bildirdi.

2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 300’lük artışı bildiren Frontex, rekor yükselişten insan kaçakçıları arasındaki rekabetin artmasının ardından geçiş fiyatlarını düşürmesini sorumlu tuttu.

Frontex’in başında bulunan Hans Leijtens, AFP haber ajansına "Bunu daha önce hiç görmedim. Özellikle Tunus'ta, şu anda geçen yıla kıyasla yüzde bin 100'lük bir büyüme görüyoruz" ifadelerini kullandı.

BİR GÜNDE MONTE EDİLEN TEKNELER

Leijtens, bin doların biraz üzerinde üretilebilen ve bir günde monte edilebilen derme çatma tekneler kullanan insan kaçakçıları nedeniyle artışın körüklendiğini söyledi. Rakip kaçakçılık çeteleri arasındaki rekabetle birlikte teknelerin daha düşük fiyatları ise, tehlikeli seyahatin maliyetini düşürdü.

Leijtens, "Düşük fiyatlar, daha büyük hacimlere sahip olmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu yüzden daha fazla zorlamaları için bir neden var" dedi. 2015 yılında göçmen krizinin zirve yaptığı dönemde, AB'ye seyahat edenlerin çoğu Suriye ve Ortadoğu'dan geldi. 2023 yılında başı çekenler arasında Fildişi Sahili, Gine, Mısır ve Pakistan yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN