Dünya Türk Kahvesi günü ne zaman?

Dünya Türk Kahvesi günü ne zaman?

Türk kahvesinin tarihi, 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın tadını ve içimini çok beğendiğini kahveyi İstanbul'a getirmesiyle başladı. ABD'de 2020 yılından itibaren, her 5 Aralık tarihinin 'Dünya Türk Kahvesi günü' olarak kutlanması kararlaştırıldı

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Türk kahvesinin bilinirliğini artırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan 'Turkish Coffee Lady Vakfı'nın girişimiyle 5 Aralık'ı 'Dünya Türk Kahvesi Günü' ilan etti. Türk kahvesinin özelliği, Türklere özgü hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilmesidir.

TÜRK KAHVESİ GÜNÜ NE ZAMAN?

Türk kahvesinin 500 yıllık bir kültüre sahip olduğuna dikkati çeken Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, "Washington'da yaşayan 706 bin kişi adına, Turkish Coffee Lady Vakfı'na bu zengin geleneği paylaştığı ve kültürlerarası köprüler kurduğu için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanarak bundan böyle 5 Aralık tarihini 'Dünya Türk Kahvesi Günü' ilan ettiğini duyurdu.

Vakfın kurucusu Gizem Şalcıgil White da günde 400 milyon bardak kahve tüketilen ABD'de Türk kahvesinin yeterince bilinmediğini belirterek "Tüm dünyaya kahve kültürünün yayılmasında büyük rol üstlenmiş olan 500 yıllık kahve kültürümüzü ve tarihsel değerini halktan halka iletişim ve gastro diplomasi aracılığıyla daha etkili şekilde anlatmamız gerekiyor" ifadelerini paylaştı.

turkish-coffee-recipe-image.jpg

TÜRK KAHVESİ GÜNÜ'NE ÖZEL SANAL KUTLAMA

Turkish Coffee Lady Vakfı, Türk kahvesi kültürü hakkında Amerikalıları bilgilendirmek ve Türk kahvesinin dünya tarihine kattığı değere ilişkin bilinç uyandırmak için yarın sanal ortamda özel bir etkinlik düzenleyecek.

Youtube kanalı üzerinden gerçekleşecek etkinlikte Türk kahvesinin tarihi ile Türk ve dünya kültürü içindeki önemine ilişkin sunumlar yapılacak. Etkinlik boyunca ayrıca evde kahve yapımı ve fal sanatı üzerine gösteriler düzenlenerek program sonunda mini bir konser verilecek.

Dünya Türk Kahvesi Günü sanal etkinliği 5 Aralık Cumartesi 19.00-21.00 saatlerinde www.youtube.com/habitatdernegi adresinden izlenebilecek.

TÜRK KAHVESİ TARİHÇESİ

1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi.

Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı.

Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu.

Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı.

Türk kahvesi dünyanın en eski kahve pişirme yöntemiyle hazırlanır. Hazırlanış ve sunuş biçimiyle dünya üzerindeki tüm kahvelerden farklıdır.

Kahve falı yalnızca Türk kahvesine özgü bir gelenektir. Kahve tüm dünyaya Osmanlı İmparatorluğu sayesinde yayılmıştır.

Türk kültüründeki yeri sayesinde UNESCO 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN