Dünya Rehberler Günü nedir, ne zaman kutlanıyor?

Dünya Rehberler Günü nedir, ne zaman kutlanıyor?

Dünya Rehberler Günü, dünyada ilk kez 1990 yılında kutlanmaya başlayan, ülkemizde ise 1997'den beri her 21 Şubat'ta kutlanan turist rehberlerinin özel günüdür. Amaç, toplumda rehberlik mesleğinin farkındalığını artırmak, mesleğin önemi, niteliği, gerekliliği ve saygınlığı konularında kamuoyunu bilinçlendirmektir. İşte detaylar...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dünya Rehberler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda koronavirüs (kovid-19) süreci atlatıldığında turist rehberlerine olan ihtiyacın artacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Rehberlik bitmeyen bir araştırma ve öğrenme tutkusu, kendini daima geliştirme gerekliliğini benimsemiş bir düşünce yapısı, insan iletişiminde anlamı ve algıyı yönetebilen bir hitabet ustalığıdır.

Türkiye'nin hedeflerine hızlı ve emin adımlarla gerçekleştireceği ilerleyişinde rehberlerimizin donanım ve becerilerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacağımız açıktır.

Turizm rehberlerimizin Dünya Rehberler Günü'nü kutluyor, sektörümüze kattıkları değer dolayısıyla şükranlarımı sunuyor, çalışma hayatlarının daima yeni başarılarla taçlanarak sürmesini diliyorum."

turistrehberi.jpg

DÜNYA REHBERLER GÜNÜ NEDİR, NE ZAMAN KUTLANIR?

Dünya Turist Rehberi Dernekleri Federasyonu (WFTGA) tarafından toplumda rehberlik mesleğinin farkındalığını ortaya çıkarmak, niteliği, gerekliliği ve saygınlığı konusunda bilgilendirmek amacıyla dünyada ilk kez 1990 yılında Dünya Rehberler Günü kutlanmaya başlandı. Ülkemizde ise 1997 yılından beri kutlanmakta olan 21 Şubat Dünya Rehberler Günü, turist rehberlerinin en özel günü olarak kabul edilmektedir.

DÜNYA REHBERLER GÜNÜ'NÜN AMACI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Ülkemizin eşsiz tarihi, kültürel ve doğal mirasını yerli ve yabancı turistlere kültür ve tanıtım elçiliği görevini üstlenerek en iyi şekilde tanıtan ve misafirlerin ziyaretleri süresince memnuniyetlerini sağlayan rehberlerimiz, turizm sektörünün gelişimi açısından önemli bir misyona sahiptirler.

Bununla birlikte insanların kültürleri ve yaşam tarzları hakkında bilgi vererek insanların birbirlerini daha iyi anlamasına katkı sağlayan ve ülke imajının oluşturulmasında stratejik öneme sahip bir meslektir. Turizm için bu denli öneme sahip bir mesleğin, değerinin korunması ve saygınlığının daha ileriye taşınması açısından Dünya Rehberler Günü oldukça önemlidir.

turist-rehberi.jpg

NASIL REHBER OLUNUR?

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince 2 şekilde rehber olunmaktadır.

1) ÜNİVERSİTELERİN TURİST/TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMLERİNDEN MEZUN OLARAK

Üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümlerinin önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olan ve yabancı dil yeterliliğine sahip bulunanlar, mesleğe kabul başvurularını TC kimlik numarasının da yer aldığı dilekçe ekinde aşağıdaki belgeler ile birlikte doğrudan veya posta yoluyla Bakanlığa yaparlar.

a) Diplomanın onaylı örneği,

b) YDS'den alınan geçerlilik süresini yitirmemiş ve en az ilgili mevzuat gereğince belirlenen puanda belgenin veya bu puana denkliği ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğer belgenin veya Birlik tarafından Bakanlığın gözetim ve denetiminde yapılan yabancı dil sınavından alınan başarılı olduğuna ilişkin belgenin aslı veya onaylı örneği,

c) Adli sicil belgesi,

ç) Uygulama gezisini tamamladığına dair belgenin aslı veya onaylı örneğini,

d) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf,

e) Ruhsatname için yapılan ödemenin dekontu.

Bakanlık tarafından ruhsatname düzenlenir.

2) BİRLİK TARAFINDAN AÇILAN SERTİFİKA PROGRAMINI BAŞARIYLA TAMAMLAYARAK

Sertifika programı açma yetkisi ve seçme sınavı:  

* Birlik ve TÜRSAB'ın ortak önerileri ve Bakanlığın onayıyla turizm sektörünün ihtiyaçları dikkate alınarak, belirlenen dillerde Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında Birlik tarafından ülkesel veya bölgesel turist rehberliği sertifika programları düzenlenir.  

* Birlik ve TÜRSAB hangi dillerde sertifika programı açılacağına ilişkin ortak önerilerini yazılı olarak Bakanlığa bildirir. Sertifika programı açılacak diller, önerilen diller arasından turizm sektörünün ihtiyaçları da gözetilerek Bakanlık tarafından karara bağlanır ve bu karar Birlik ve TÜRSAB'a bildirilir.

* Birlik dışında hiçbir kurum ve kuruluş turist rehberliği sertifika programı düzenleyemez. Düzenleyenler hakkında kanunun 7. maddesinin ikinci fıkrası uygulanır.

* Seçme sınavında başarılı olanlar, 6 ncı maddedeki şartları taşımaları halinde sertifika programına kabul edilirler.

* Bölgesel sertifika programı açılmasına ilişkin birliklerin ve TÜRSAB’ın ortak önerilerinin olmaması halinde Bakanlık, turizm sektörünün ihtiyaçlarını tespit ederek gerekli gördüğü dillere ilişkin sertifika programı açılmasını talep eder. Birlik, Bakanlık talebi üzerine gerekli işlemleri başlatır.

20200221-103746.jpg

SERTİFİKA PROGRAMI SEÇME SINAVI NE ZAMAN, NASIL YAPILIR?

Sertifika programları, seçme sınavının yapılacağı tarihten en az bir ay önce Birliğin resmi internet sitesinde ve gerekli görüldüğü hallerde diğer iletişim kanalları ile duyurulur. Duyuruda programa hangi yabancı dillerde ve en fazla kaç katılımcı kabul edileceği, programın en az kaç katılımcıyla yapılacağı, programın hangi il veya illerde yürütüleceği, ülkesel mi bölgesel mi olduğu, hangi bölge veya bölgeler ile hangi odaların yetki çevresindeki iller için katılımcı kabul edileceği, program ücretleri, başvuru süresi ve yeri ile gerekli görülen diğer hususlar belirtilir.

SERTİFİKA PROGRAMINA KATILMAK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* Başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak,

* Üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olmak, öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış olanların ise yetkili kurumlardan alınacak denklik belgesinin onaylı örneğini sunmak,

* Yabancı dil yeterliliğine sahip olmak,

* Kanunun 3. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde sayılan suçların herhangi birinden mahkûm olmamak,

* Daha önce meslekten çıkarılmamış olmak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN