Geceleri masmavi ışıldayan denizden pembe kumlara, sadece denizden girilebilen bir mağaradan cam parçalarından oluşan plaja, dünyanın en ilginç 10 sahil bölgesi...
1/13
Maldivler'deki Dusit Thani Plajı, deniz dalgalı olduğu zaman bu mavi ışıklarla aydınlanıyor. “Mavi gözyaşları” denen bu ışıklar, basınç altında ışıldayan mikroskobik canlılardan kaynaklanıyor. Bu yüzden 'mavi gözyaşları'nın ortaya çıkması için denizin dalgalı olması gerekiyor. Dusit Thani'ye giderseniz ve hava rüzgarlı değilse, çok şanssızsınız demektir.
2/13
Mavi gözyaşları kıyıya vuruyor.
3/13
Kaliforniya'daki sahil kasabası Fort Bragg'de bulunan ismiyle müsemma Cam Plaj, bir zamanlar çöp yığınlarıyla doluydu. 20. yüzyılın başlarından itibaren çöplük olarak kullanılan sahil, 1967'de temizlenmek üzere kapatıldı. 35 yıl süren temizleme çalışmaları süresince deniz de kendi payına düşeni yaptı ve çöp yığınlarından arta kalan camları aşındırarak yarı saydam çakıl taşlarına dönüştürdü. Cam Plaj, 2002 yılında tekrar kullanıma açıldı ve Kaliforniya'nın turistik bölgelerinden biri haline geldi.
4/13
İzlanda'nın Jokulsarlon Gölü'nün kenarında bulunan bu plaj, volkanik kumlardan oluştuğu için siyah. Plajda gördüğünüz buz parçaları ise küresel ısınmanın sonucu olarak göldeki büyük buzulun erimeye başlamasının bir sonucu.
5/13
Jokulsarlon'un günbatımındaki görüntüsü nefes kesiyor. Küresel ısınma, burada muhteşem görüntülerin oluşmasına neden olmuş.
6/13
Burası ise kara plajların tam aksine, dünyanın en açık renkli plajı. Avustralya'da, Jarvis Koyu'nda bulunan Hyams Plajı, Milli Parklarla çevrili. Pafisik Okyanusu'nun muhteşem manzarasıyla, Avustralya'nın doğal yaşamının buluşma noktası.
7/13
Kalker mağaralardan oluşan Mağara Plajı'na sadece denizden ulaşılabiliyor. Avrupa'nın en turistik yerlerinden biri olan Portekiz'in Algarve şehrindeki plajda tekne turları düzenleniyor.
8/13
Bahamalar'ın Harbour Adası'nda bulunan 5 kilometre uzunluğundaki bu pembe plaj, rengini çeşitli kabuklu canlıların zaman içinde kumla karışmasından alıyor. Ayrıca Pembe Kum Plajı'nın mercanlarla kaplı denizi, şnorkelle yüzmek için ideal.
9/13
Günbatımında daha da pembe.
10/13
Hawaii Büyük Adası'nda bulunan Punalu'u, ya da diğer adıyla Kara Kum Plajı, kumsaldan çok asfalt bir yolu andırıyor. Bunun nedeni, adadaki volkanlardan denize doğru akan donmuş lavlar. Burası, yeşil kaplumbağa ve şahin gagalı kamplumbağa gibi soyu tehlikede bulunan hayvan türlerinin evi. Kara Kum Plajı'nda deniz -neyse ki- yüzmek için güvenli olmadığından insanlar fazla bulunmuyor.
11/13
İspanya'nın Lianes şehrinde bulunan 40 metrelik Gulpiyuri Plajı'nın özelliği, denizden 100 metre içeride yer alması. Deniz suyu, bu “gelgit havuzu”na yer altı tünelleriyle ulaşıyor. Gelgitlerden dolayı ufak dalgaların bile görüldüğü bu havuz, aynı zamanda dalgıçlar için mükemmel bir alan.
12/13
Burası, Avustralya'nın Köpekbalığı Koyu'ndaki Deniz Kabuğu Plajı. Bu plajda kum yerine milyonlarca deniz kabuğu bulunuyor. Okyanus, sahile o kadar uzun süre boyunca deniz kabuklarını yığmış ki 120 kilometreden daha uzun olan plajda, deniz kabuklarından oluşan tabakanın derinliği 10 metreyi aşıyor. Deniz Kabuğu Plajı, Dünya Mirası Alanı olarak kabul ediliyor.
13/13
Denize serinlemek için gidilir, Yeni Zelanda'nın Coromandel Yarımadası'ndaki bu plaj ise bir kaplıca olarak kullanılıyor. Yarımadanın bu bölgesinden denize ulaşan bir yeraltı nehri sayesinde plajdaki kumlar kazıldığında sıcak su çıkıyor. Plaja gelenler burada kendi kaplıca havuzlarını oluşturuyor.