Bunlar bildiğiniz hapishanelerden değil. Kimisi duvarların ardında bulunan bir kasaba, kimisi bir çiftlik... İşte suçluları cezalandırmanın en ilginç yöntemleri...
1/10
Bolivya'nın La Paz şehrinde 1500 mahkuma ev sahipliği yapan San Pedro Hapishanesi, cezaevinden başka her şeye benziyor. Yüksek duvarlardan içeri girdiğinizde oyun oynayan çocuklar, restoranlar, marketler ve hatta bir otelin bulunduğu bir "kasaba" ile karşılaşıyorsunuz. Bir hapishanede olmasını bekleyeceğiniz gardiyanlar, tek tip kıyafet giyen mahkumlar ya da pencerelerde demir parmaklıklar ise San Pedro'da yok. Bu "lüks" hapishanede kalmanın ise bir bedeli var: Burada hücreniz için para ödemek zorundasınız. Cezaevinin içindeki market, restoran gibi dükkanların sırrı da burada; mahkumlar hücrelerinin parasını ödeyebilmek için çalışmak zorunda. Hücrelerin fiyatları ise, konforuna göre değişiyor. Çok parası olan mahkumlar, özel mutfağı, banyosu ve kablolu televizyonu olan "hücre"lerde kalabiliyorlar. Ortalama bir hücre 1000 dolara maloluyor ve mahkumun hükümlü olduğu süre boyunca kendine ait oluyor.
2/10
Dünyanın ilk ekolojik hapishanesi, çevrecilikleriyle bilinen İskandinavlar tarafından yapılmış. Norveç'te bulunan Bastoy Adası Düşük Güvenlikli Hapishanesi'nde enerji ihtiyacı güneş panelleriyle karşılanıyor, hemen hemen bütün atıklar geri dönüştürülüyor ve yiyeceklerin büyük bölümü hapishane bünyesinde mahkumlar tarafından organik tarımla üretiliyor. Bastoy Adası Hapishanesi, çevreci olmasının yanında mahkumlar için düzenlenen yaşam biçimiyle de dikkat çekiyor. Bir çiftliği andrıan bu hapishane, mahkumların içindeki iyi insanı ortaya çıkarmak için tasarlanmış gibi.
3/10
İspanya'daki Aranjuez Hapishanesi'nde çocuğu olan çiftler için "aile hücreleri" var. Duvarlarında disney karakterlerinin çizilmiş olduğu aile bölümlerinde, ayrıca çocuklar için oyun alanları ve düzenli sağlık hizmeti de bulunuyor. Hapishanede 36 adet aile hücresi yer alıyor.
4/10
Filipinler'de bulunan Cebu Hapishanesi'nde mahkumların Michael Jackson'ın "Thriller" şarkısı eşliğinde yaptığı dans koreografisinin Youtube'da yayınlanan videosu, Time dergisinin "En İyi 10 Viral Video" listesine girmişti. Bu dans gösterisi, aslında hapishane yetkililerinin mahkumları disipline etme çabasından türedi. Yetkililerin "The Shawshank Redemption" filminden esinlenerek mahkumları toplu halde müzik eşliğinde çalıştırmaya başlaması, zamanla halka açık yapılan gösterilere evrildi. Gösterilerde izleyiciler mahkumlarla fotoğraf çektirebiliyor ve Cebu Hapishanesi tişörtleri satın alabiliyor.
5/10
Meksika'daki Cereso Chetumal Hapishanesi'nde, mahkumların arasındaki sorunlar boks maçlarıyla çözülüyor. Bir anlaşmazlık olduğunda mahkumlar boks eldivenlerini giyiyor ve iki raundluk bir maça çıkıyor. Bunun düşündürdüğünün aksine burası hiç de şiddetin yoğun olduğu bir hapishane değil. Aksine burada mahkumlar için birçok kültürel aktivite bulunuyor.
6/10
İşkencenin illa fiziksel olması gerekmiyor. ABD'nin Kolorado eyaletindeki Penitentiary Administrative Maximum Facility (ADX), daha incelikli ve yavaş bir işkence yöntemi kullanıyor: Maksimum tecrit! ADX'te bütün hücreler tek kişilik ve hiç güneş ışığı almayacak şekilde tasarlanmış. Hücrelerin içindeki hiçbir eşya yerinden oynatılamıyor, duşlar sadece belirli saatlerde çalışıyor ve mahkumların haftada sadece dokuz saat havalandırma hakkı bulunuyor. Buradaki mahkumlar, hayatlarının neredeyse tamamını herhangi bir insanla iletişim içerisinde olmadan geçiriyor.
7/10
Avusturya'daki suç istatistikleri, ülkede ev soygunlarının diğer suç türlerine göre sıradışı biçimde yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, bu "5 yıldızlı" hapishane olabilir. Styria şehrinde bulunan Justizzentrum Leoben hapishanesinin bu fotoğrafı, neden "5 yıldızlı" olarak adlandırıldığı hakkında bir fikir veriyor olsa gerek.
8/10
Tarihte "gulag" denilen çalışma kamplarıyla bilinen Rusya'nın günümüzdeki hapishanelerinin de gulaglardan çok daha insani yaşam koşulları sunduğu söylenemez. st. Petersburg'daki Kresti Hapishanesi, 3 bin kişilik olmasına rağmen içinde tam 10 bin mahkum bulunduruyor. Bu şartlarda bir mahkumun dört metrekarelik bir yaşam alanı ve haftada bir kez, 15 dakikalığına duş alma hakkı bulunuyor.
9/10
Dünyanın en küçük hapishanesi, Manş denizindeki Birleşik Krallık'a bağlı Sark Adası'nda bulunuyor. 1856'da inşa edilen hapishane, sadece iki kişilik ve günümüzde hala gözaltı işlemleri için nezarethane olarak kullanılıyor.
10/10
Ve son olarak Alcatraz Hapishanesi. Kaliforniya'nın San Francisco Koyu'nda bulunan Alcatraz Adası, sırasıyla deniz feneri, askeri istihkam alanı, askeri hapishane, federal hapishane, rekreasyon alanı ve nihayet Milli Parklar Hizmetleri'ne bağlı tarihi bir alan olarak hizmet verdi. Alcatraz, "kimsenin kaçmayı başaramadığı hapishane" olarak biliniyor.