Dünyanın en saçma binası nerede ve ne zaman yapıldı? Fenomen bina yıkılıyor!

Dünyanın en saçma binası nerede ve ne zaman yapıldı? Fenomen bina yıkılıyor!

Google'da 'dünyanın en saçma binası' olarak yer alan Kahramanmaraş'taki Özel İdare İş Merkezi binasının yıkılarak yerine kent meydanı yapılmasına karar verilmişti. Sarı, kırmızı, mavi renklere boyanmış 18 katlı binanın yıkımı için ilk kazma 11 Ocak 2022 Salı günü vuruldu. İşte, dünyanın en saçma binası ile ilgili bilgiler...

Google'da 'dünyanın en saçma binası olarak' arama yapıldığında ilk sırada yer alan Kahramanmaraş'taki renkli bina, sosyal medya kullanıcıları arasında espri konusu oluyordu. Kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle vatandaşların bir süredir yıkılmasını istediği bina hakkında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında yıkım kararı çıkmıştı. 30 milyon TL masraf gerçekleşecek yıkım için çalışmalar 2022 yılının ilk günlerinde başladı.

DÜNYANIN EN SAÇMA BİNASI NEDEN YIKILIYOR?

Kahramanmaraş'taki yarısı kullanılmayan sarı, kırmızı, mavi renklere sahip kamu binasının yıkımına 11 Ocak 2022 Salı günü başlandı. Bina, dünyada en çok kullanılan online arama motoru Google'da 'dünyanın en saçma binası' olarak aratıldığında ilk sıralarda yer alıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliğiyle halinde olduklarını, alana tarihi dokuyla uyumlu meydan yapacaklarını söyledi. Yıkım maliyetinin 6 milyon 600 bin TL olduğunu fakat belediyenin kasasından herhangi bir para çıkmayacağını belirten Başkan Güngör, binadan çıkacak tüm geri dönüştürülebilir malzeme ile hurdalar hurdalar müteahhit firmanın olacağını söyledi.

DÜNYANIN EN SAÇMA BİNASI'NIN YERİNE NE YAPILACAK?

Daha önce Kahramanmaraş İl Özel İdaresi'nin ve ilçe kaymakamlıklarının kullandığı, daha sonra iş merkezi olarak kullanılan ilginç binanın yıkımı Nisan 2022'de tamamlanacak. 'Dünyanın en saçma binası' ile birlikte çevredeki birkaç bina daha yıkılarak söz konusu bölgeye kent meydanı yapılacak.

Binanın yıkılmaması, restore edilip daha fonksiyonel hale getirilmesi noktasında da çalışmalar yaptıklarını fakat bu durumun daha fazla maliyetli olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, alanda meydan, iş yerleri ve 1500 araçlık otoparkın yer alacağını açıkladı.

Dünyanın en saçma binası olarak adlandırılan özel idare binası için Kahramanmaraşlıların isteği ise binanın yıkılması yönünde olurken, kimi vatandaş adres sormada kimisi ise fotoğraf çektirmek için farklı bir yapıt olduğunu söyledi.

0920201601389991051.jpg

DÜNYANIN EN SAÇMA BİNASI NEREDE VE NE ZAMAN YAPILDI?

Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu ilçesi İsmetpaşa Mahallesi Trabzon Bulvarı üzerinde 1994 yılında hizmete giren 'dünyanın en saçma binası', 2 bin 110 metrekare alana kurulu sarı, mavi ve kırmızı renklerle kentin hemen hemen her yerinden görünüyor.

Geçmiş dönemde Dulkadiroğlu ve Onikişubat Kaymakamlığı'nın yanı sıra, birkaç iş yerinin bulunduğu bina, şehrin siluetini bozduğu gerekçesiyle yüzde 60'lık kısmı kullanılmıyordu. 2011'de tahminen 28 milyon TL bedelle satılmak istenen ancak satılamayan bina, İl Özel İdaresi'nin kapanmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti.

eafu-uxdyu6xflqypssibq.jpg

Daha önce yaptığı açıklamada, ilginç binanın yıkılıp-yıkılmaması tartışmalarına son noktayı koyan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, binanın kesinlikle yıkılarak belediyenin hayata geçirmeyi planladığı projenin, 16 bin metrekaresi kamuya, 7 bin metrekaresi de şahıslara ait olan 23 bin metrekarelik ada üzerine uygulanacağını söyledi. Bu ada üzerinde 'dünyanın en saçma binası' dışında Kahramanmaraş Valiliği binası ile eski adliye binası da yıkılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN