12 aydır sürekli yükseliyor! Küresel gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde

12 aydır sürekli yükseliyor! Küresel gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi, Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Küresel gıda fiyatları ise Mayıs ayında 10 yıldan fazla bir sürenin en hızlı aylık artışını yaşadı.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 4,8 artarken, yıllık bazda yüzde 39,7 yükseldi.

Böylece FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında 127.1 puan seviyesine çıktı.

Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gören ve nominal olarak tüm zamanların zirvesinin sadece yüzde 7,6 altında kalan Endekste, bitkisel yağlar, şeker ve hububat fiyatlarındaki küresel artış, yükselişi tetikleyen ana faktörler oldu.

PİRİNÇ FİYATLARI SABİT KALDI

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, bir önceki yılın ortalama değerinin yüzde 89,9 üzerinde olan uluslararası mısır fiyatlarının öncülüğünde aylık bazda yüzde 6,0 arttı. Ancak, mısır fiyatları, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim beklentilerindeki iyileşmeye bağlı olarak Mayıs ayının sonunda gerilemeye başladı. Uluslararası buğday fiyatları da ay sonunda düşüş gösterdi ancak Mayıs'ta Nisan ayına göre ortalama yüzde 6,8 daha yüksek oldu. Uluslararası pirinç fiyatları ise sabit kaldı.

YAĞ FİYATLARINDA YÜZDE 7.8'LİK ARTIŞ

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, esas olarak artan palmiye, soya ve kolza tohumu yağı fiyatlarını yansıtarak Mayıs ayında yüzde 7.8 yükseldi. Palm yağı fiyatları, Güneydoğu Asya ülkelerindeki yavaş üretim büyümesi nedeniyle yükselirken, özellikle biyodizel sektöründen gelen güçlü küresel talep beklentileri soya fiyatlarını artırdı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde hasat gecikmeleri ve Brezilya'da azalan mahsul verimine ilişkin endişeler nedeniyle aylık bazda yüzde 6,8 arttı.

ET FİYATLARI YÜZDE 2.2 ARTTI

FAO Et Fiyat Endeksi, Mayıs'ta yüzde 2,2 arttı. Çin'in daha hızlı ithalat alımlarının yanı sıra önde gelen üretim bölgelerinde kümes hayvanları ve domuz etlerine yönelik artan iç talep nedeniyle tüm et türleri için teklifler yükseldi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 1.8 artarak bir yıl önceki seviyesinin ortalama yüzde 28 üzerinde yükseldi. Artış, yağsız ve tam yağlı süt tozlarına yönelik güçlü ithalat talebinden kaynaklanırken, Yeni Zelanda'dan artan ihracat arzı nedeniyle tereyağı fiyatları neredeyse bir yıl içinde ilk kez düştü.

FAO'nun 2021'deki dünya tahıl üretimine ilişkin tahminleri, Tahıl Arz ve Talep Özetinde yer aldı.

Tahıl üretimi yaklaşık 2 milyar 821 milyon ton tahmin edilirken, mısır üretiminde öngörülen yüzde 3,7 yıllık büyümenin öncülüğünde toplam tahıl üretimi 2020 yılına göre yüzde 1,9 artışla yeni bir rekor beklentisi yarattı.

2021/22'de dünya tahıl kullanımının yüzde 1,7 artarak 2 milyar 826 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

HAYVAN YEMİ İÇİN BUĞDAY KULLANIMI ARTIYOR

Toplam tahıl gıda tüketiminin dünya nüfusu ile birlikte artacağı tahmin edilirken, hayvan yemi için buğday kullanımının da artması bekleniyor.

Bu tahminlere dayanarak, 2021/22 hasat mevsimlerinin sonunda dünya tahıl stoklarının yüzde 0,3 artarak 811 milyon tona çıkması bekleniyor. Beklenen sınırlı artış, art arda üç yıllık düşüşü sona erdirecek olsa da küresel stok/kullanım oranının yüzde 28,1'e düşmesi bekleniyor.

FAO'nun yeni sezonda dünya hububat ticaretine ilişkin ilk tahmini, ticaretin yüzde 6,3'e kadar artarak 468 milyon tonluk zirve seviyesine ulaşmasının beklendiği 2020/21 için tahmin edilen yüksek seviyeden sadece yüzde 0,3'lük bir artışa işaret ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN