Ali Ekber Yıldırım dikkat edilmeyen detayı yazdı: Gıda fiyatları neden sürekli artıyor?

Ali Ekber Yıldırım dikkat edilmeyen detayı yazdı: Gıda fiyatları neden sürekli artıyor?

Çift haneli enflasyon vatandaşın cebini yakarken, pandemi ile birlikte birçok alanda ciddi fiyat artışları meydana geldi. En çok da gıda fiyatlarına gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. Peki, gıda fiyatları neden sürekli artıyor? Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, gıda fiyatları ile ilgili fark edilmeyen detayı yazdı: Gıda ürününün konulduğu ambalajdan etikete, teneke kutudan cam kavanoza kadar olan malzemelerin çoğunun ya kendisi ya da hammaddesi ithal ediliyor.

Sürekli artan gıda fiyatları ile ilgili Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, dikkat çeken detaylar paylaştı. Peki, gıda fiyatları neden sürekli artıyor? Yıldırım, gıda fiyatları ile ilgili fark edilmeyen detayı bugünkü yazısında aktardı.

Yıldırım, gıda fiyatlarındaki artışta ilk olarak akla aracıların geldiğini, üreticiden ucuza alınan ürünün tüketiciye pahalı ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"DÖVİZ BAZINDA YÜZDE 100 ARTIŞ OLDU"

"İşin bir başka boyutu var. Tarladan fabrikaya oradan da sofralara veya ihracata giden ürünlerdeki fiyat artışı. Gıda ürününün konulduğu ambalajdan etikete, teneke kutudan cam kavanoza kadar olan malzemelerin çoğunun ya kendisi ya da hammaddesi ithal ediliyor.

İthalat nedeniyle de özellikle koronavirüs pandemisi döneminde fiyatlar ürüne göre, yüzde 45 ile yüzde 100 oranında arttı. Bazılarında döviz bazında yüzde 100 artış oldu. Bu fiyat artışının faturasını da elbette tüketici ödüyor."

"AMBALAJ MALİYETİ YÜZDE 60'A VARIYOR"

Satın alınan ambalajlı gıdalarda sadece içindeki ürüne para verilmediğini, ambalajdan etikete kadar ödeme yapıldığına işaret eden Yıldırım "Öyle ki, ödediğimiz paranın bazen sadece yarısı ürüne gidiyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, kurutulmuş domates, yarı-kurutulmuş domateste ambalaj ve diğer malzemeler ürün maliyetinin yüzde 35 ila yüzde 40'ını oluşturuyor.

Turşu, közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan, soslarda bu yan malzemelerin maliyeti ortalama yüzde 45 civarında. Reçel, helva, tahin, baharat ve benzeri ürünlerde bu oran yine yüzde 35-40 seviyesinde. Zeytinde ambalaj maliyeti yüzde 60 düzeyinde" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, ihraç edilen konserve sebzelerde; tohum, gübre, ilaç, ambalajla birlikte üretim ve taşıma sürecinde kullanılan doğalgaz, mazotun da yabancı olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN