2019'a dönsek yeter

2019'a dönsek yeter

Türk lirası son 2 yılda büyük bir gerileme döneminde girdi. Euro bu süreçte TL karşısında yüzde 65 değerlenince otomobil fiyatları da kur ve vergi etkisiyle katlandıkça katlandı. 2019 yılının Eylül ayında 300 bin lirası olan bir tüketici C-SUV segmentindeki modellere rahatlıkla binerken, bugün cebimiz kadar modellerimiz de küçüldü. Yaklaşık 2 yıllık süreçte 300 bin liranın değeri B-SUV’a kadar düştü. Onun da birçok araçta halk arasında tabir edilen ‘full+full’unu bile almak mümkün değil.

ALİ YILDIRIM

Otomobilde tercihler kadar fiyatlar da her geçen gün değişime uğruyor. Hızlı bir değişime uğrayan araç tipleri yerini şimdilik SUV modellere bıraksa da buradaki yoğun fiyat farkı, segmentlerin küçülmesine neden oluyor. Artık tüketicilerin sedandan ziyade daha fazla SUV modellere yoğunlaşması üreticilerin de planlarını değiştirirken sedan ülkesi olarak kabul edilen Türkiye’de bile yerden yüksek modeller pazarın yeni hakimi olmaya başlıyor.

Artan model seçenekleri ve donanımlar tüketiciyi cezbediyor fakat fiyata gelince işler değişiyor. Yaklaşık 300 bin lirası olan bir tüketicinin C-SUV’ye binmek için Dacia Duster ve Fiat Egea Cross’tan başka seçeneği maalesef yok. Veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın ortaya koyduğu verilere göre, bu fiyata yerden yükselmek isteyenlerin ancak B segmentinde oldukça fazla seçeneği bulunuyor.

Eğer matrah artışında değişim olmasaydı C’de 2 seçeneğin olması da çok muhtemel olmayacaktı. 300 bin lirası olanın B-SUV’da 12 seçeneği olurken, sadece alt donanımlı modellere ulaşmak mümkün. Artan kur, enflasyon ve ÖTV oranlarıyla birlikte aslında 300 bin liranın nasıl değer kaybettiğini de görmek hiç de zor değil. 2019 yılında 10 fazla C-SUV modeline ulaşmak mümkün iken, şimdi aynı paraya B-SUV’lara anca erişiliyor. Yaklaşık 2 yıl önce üst segmentteki modelin hemen hemen her versiyonunu satın alma imkanı varken, bugün içler acısı tablo ortada.

2019 Eylül dönemindeki C-SUV fiyatları, 2021’in B-SUV’larına bile tam olarak eşit değil. Cebimizdeki paranın eridiği kadar segmentlerde de erime gerçekleşti. O dönemde dolar 5.65 seviyesinde işlem görürken, euro da 6.20 civarlarında idi. Bugün ise gelinen noktada dolar 8.50’nin üzerine euro ise 10 liranın yukarısında seyrediyor. Enflasyon ise 11,75 seviyelerinde idi. Aradan geçen 2 yılda TL dolar karşısında yüzde 52, euro karşısında ise yüzde 63 kaybetti. Bu dönemde enflasyon da neredeyse euro oranında artışla yüzde 19,25’i geçti. Böylece hedef bir tık daha uzaklaştı.

2 YIL ÖNCE TUCSON ALAN ŞİMDİ BAYON’A ZOR BİNİYOR

Bakıldığında 2019 yılında 200 bin liraya Nissan Qashqai, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Ford Kuga, Opel Grandland X ve Renault Kadjar gibi modellere ulaşmak mümkündü. Ama bugün gelinen noktada Cardata verilerine göre, o bütçelere C-SUV model neredeyse yok. Fiyat etiketini 300 bin seviyesine çıkardığınızda bile sadece 2 C-SUV listeye girebiliyor. Ama bu bütçelere Cardata’nın paylaşımına göre, Citroen C3 Aircross, Fiat 500X, Ford Ecosport, Ford Puma, Hyundai Bayon, Hyundai Kona, Kia Stonic, Opel Crossland, Peugeot 2008, Renault Captur ve Skoda Kamiq modellerine zorla ulaşılıyor.

vhaber.jpg

Çip krizi hedef küçülttürdü

Yeni yıla 40 bin adetlik satış hedefiyle başlayan Skoda’da da ‘çip’ mağduru oldu. Kriz nedeniyle planlarda 10 bin adetlik değişim yapan Skoda Türkiye hedef küçültmek zorunda kaldı. Skoda Türkiye Genel Müdürü Başar “Avrupa’da her markanın fabrikasının önünde on binlerce tamamlanmayı bekleyen araç var” dedi.

Tüm dünyada otomotiv sektörünü zor bir virajdan döndüren çip krizi bütün hesapları alt üst ettirdi. Türkiye dahil birçok ülkede duran üretim tedarik süreçlerini uzattı modelleri daralttı. Matrah değişim sonrasında yaşanan yoğunlukla birlikte eylül sonuna sarkan hesaplar krizin uzamasıyla beraber, kasım ayına hatta aralık dönemine kadar sarktı. Son birkaç yıldır SUV atağıyla dikkat çeken Skoda Türkiye’de çip mağdurlarından biri oldu. Marka 2021 yılında planladığı 40 bin adetlik satış hedefini 10 bin adet geriye çekti. Yılın ilk 8 ayında 20 bin 981 adet araç sattıklarını söyleyen Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, 10 bin adetlik revizenin nedenini ‘çip krizi’ olarak açıkladı. Daha fazla tedarik edebilseydik satardık diyen Başar şöyle devam etti: “Salgınla beraber tabii ki sipariş rotaları biraz şaştı. Bütün üreticiler buna kendini adapte etmeye çalışıyorlar. Avrupa’da her markanın fabrikasının önünde on binlerce tamamlanmayı bekleyen araç var. Bunlar basit eksiklikler nedeniyle tamamlanmayı bekliyorlar. Dolayısıyla biz de bütün rakiplerimiz gibi satış ve pazarlama planlarımızı bu bilinmezliğin içinde yapıyoruz. Tüm bunlardan dolayı talebe karşılık veremiyoruz. Biz 40 bin satışın üzerinde bir hedefle başladık yola. Şimdi yılı 30 binin bir miktar üzerinde bir satışla yılı kapatacağımızı varsayıyoruz. Ama gerçekten rakamların ne olacağına ilişkin net bir bilgimiz yok. Bazı ürünlere ilişkin 1-2 aylık bekleme süremiz var maalesef.”

MAKYAJLI KODIAQ 455 BİN LİRADAN GELDİ

Skoda’nın makyajlanan modeli Kodiaq lansmanında araçla ilgili detaylar veren Zafer Başar, modeli 2017 yılında pazara sunduklarını hatırlattı. Toplamda bu yıl 800 adet Kodiaq sattıklarını ifade eden Başar, makyajlı versiyon için ise 700 adetlik hedef koyduklarını anlattı. Başar “Yıl sonunda ise 2 bin 500 adet ve üzerinde kapatmayı öngörüyoruz. 2022 yılına 40 binin üzerinde satış hedefiyle başlayacağız ve bunu giderek artırarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Makyajlanan modelin başlangıç fiyatı 455 bin lira olurken, RS versiyonun için 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

484 kilometre menzilli Kona Türkiye’de

Hyundai Assan, dünyanın seri üretim ilk B-SUV modeli olan KONA EV’yi Türk tüketicisiyle buluşturdu. Özellikle Amerika ve Avrupa pazarında tüketiciler tarafından yoğun ilgi gören KONA EV’nin yakıt tüketimi otomobilin tam şarjıyla 484 kilometre. KONA EV müşterilerine ilk 5 bakımı, Wallbox şarj ünitesi ve ayrıca 250 dk şarjı da hediye ediliyor. KONA Elektrik kullanıcıları, 1 yıl boyunca ücretsiz yol yardımı hizmetinden de faydalanabilecek. Hyundai Assan, iki farklı donanım ve motor seçeneğine sahip KONA Elektrik’i lansmana özel fiyatlarla satışa sunuyor. KONA Elektrik Progressive 100 kW 487 bin lira, KONA Elektrik Progressive 150 kW ise 734 bin liraya satılıyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel “Önümüzdeki iki yıl içinde satışların ve şarj istasyonu altyapısının 4-5 kat daha artması bekleniyor. Hyundai olarak, gelecek yıllarda satışlarımızın büyük bir kısmını oluşturacak elektrikli otomobillerimizin ilkini satışa sunarak Türkiye’de yepyeni bir dönemin başlangıcına imza atıyoruz” dedi.

MG EHS PHEV sipariş toplamaya başladı

MG’nin ilk şarj edilebilir hibrit modeli yeni MG EHS PHEV Türkiye’de ön satışa sunuldu. Araç, aralık ayında sahipleriyle buluşacak. MG EHS PHEV’in “Comfort” versiyonunda; 12,3 inç dijital gösterge paneli, suni deri koltuklar, yükseklik ayarlı halojen farlar, navigasyon / Apple CarPlay ve Android Auto, ısıtmalı ön koltuklar ve dinamik kılavuzlu geri görüş kamerası gibi fark yaratan özellikler bulunuyor. “Luxury” versiyonunda Comfort’a ek olarak panoramik açılır cam tavan, özel tasarım deri-Alcantara koltuklar, ambiyans aydınlatma, elektrikli bagaj kapağı, yükseklik ayarlı LED farlar, arka dinamik sinyal lambalar ve 360° kamera gibi ayrıcalıklar sunuluyor. MG EHS PHEV Comfort 649 bin liradan ön satışa sunulurken, EHS PHEV Luxury ise 689 bin liradan kullanıcılarıyla buluşuyor.

Fiesta da hibritlendi

Uzun bir süredir güncel formunu koruyan Ford Fiesta yeni seçeneğinde hibrit versiyona da kavuştu. Ford Fiesta, cesur ve karakteristik özelliklere sahip yeni dış tasarımı, teknolojik özellikleri ve hibrit dahil olmak üzere birbirinden farklı model seçenekleri ile tanıtıldı. Trend, Titanium, ST ve Active modellerinin her biri daha fazla renk seçenekleri, jant tasarımı ve iç tasarım detaylarından faydalanıyor. Elektrikli güç ve aktarım organları yeni Fiesta’nın yakıt verimliliğini artırırken, maksimum sürüş keyfi sunuyor ve emisyon miktarlarının azaltılmasına imkan sunuyor. Ford’un EcoBoost 48-voltluk hafif hibrit teknolojisi, yakıt verimliliğini optimize ediyor. EcoBoost 48 voltluk hafif hibrit ve EcoBoost benzinli güç aktarım organları ile sunuyor. Yeni Fiesta’nın 1.0-litre EcoBoost Hibrit motoru ise altı ileri manuel şanzımanlı 125 PS ve 155 PS motor gücü seçenekleri ile sunuluyor.

Kia Sportage’a donanım dopingi

Kia Sportage yeni ‘Black Edition’ donanımıyla satışa sunuldu. Sportage 1.6 litre dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneğiyle sunduğu güçlü performansın yanında Black Edition versiyonuyla tasarım alanında da iddiasını artırıyor. Siyah detayların öne çıktığı Black Edition versiyonu, siyah renk 17 inç alaşımlı jantlar, gövde rengi kapı kolları, ön ve arka parlak siyah tampon koruma, yeni tasarım parlak siyah radyatör ızgarası, parlak siyah tavan rayları ve LED ön farları ile dikkat çekiyor. Karartılmış Kia logosu ve parlak siyah Sportage logosu ile “Black Edition” farkını ortaya koyuyor. Türkiye’ye sınırlı sayıda getirilen Sportage Black Edition, 4 farklı renk alternatifi, benzersiz ve göz alıcı tasarımıyla eylül ayına özel 100 bin TL’ye 12 ay yüzde 0,99 faiz fırsatıyla Kia Yetkili Satıcılarında satışa sunuluyor.

Toyota RAV4’e Adventure makyajı

Toyota RAV4 Adventure modeliyle dikkat çekiyor. RAV4’ün özgün SUV çekiciliğini artırarak ürün ailesini genişletiyor. Modelin “Here yere gidebilme” ruhunu daha da ileriye taşıyan RAV4 Adventure daha sıra dışı ve güçlü bir off-road tarzını yansıtıyor. Tamamen siyah ön panjur görsel etkiyi artırırken Toyota logosu daha aşağıya alınarak panjurun ortasından geçen çift çizgi üzerine konumlandırıldı. Aracın etkileyici duruşu ve SUV tarzı, ön sis farlarındaki yeni siyah çerçeveler ve parlak gümüş rengi tampon altı kaplamayla birlikte daha da güçlendirildi. Bu etki, daha geniş çamurluklar ve yeni mat gri 19 inç alaşım jantlarla daha da artırıldı. Arka tarafta aracın genel tasarımına uygun şekilde gümüş rengi tampon altı kaplamaya yer verildi. RAV4 ADVENTURE projektör tipi LED farlar ve LED ön sis farları gibi güncellemeleri de içeriyor. Bununla birlikte RAV4 ADVENTURE, Toyota’nın klasik FJ40 Land Cruiser’ın açık renk tavanına gönderme yapan eşsiz bir iki renkli gövde opsiyonuyla alınabiliyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN