30 milyar denetim dışına çıkarıldı

30 milyar denetim dışına çıkarıldı

Depremin ardından yaraların sarılması için Türkiye Tek Yürek kampanyası düzenlendi. Kampanyaya 30 milyar TL bağış yapan Merkez Bankası tartışmalara neden oldu. TCMB eski Başkanı Durmuş Yılmaz bankanın bağışla parayı bir cepten diğer cebe koyduğunu söyleyerek ‘’Ama denetim dışında bir yerden alıp diğerine koyuyor’’ dedi.

Türkiye’yi yasa boğan on binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yüzbinden fazla vatandaşın yaralanmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili yerle bir etti. Depremin ardından yaraların sarılması için 8 kanalda ‘Türkiye Tek Yürek’ adında bağış kampanyası düzenlendi.

Kampanyaya hemen her kesim yoğun ilgi gösterdi. Ancak kampanyaya yüksek bağışlarda bulunan kamu kuruluşları dikkat çekerken, 30 milyar TL bağışta bulunan Merkez Bankası tartışmalara neden oldu.

30 milyar liralık bağışı tartışma yaratan Merkez Bankası, kaynakları bankanın 30 milyar liralık bağışı bankanın 2022 karından karşılanacağını her yıl Hazine’ye aktarılan temettünün bu yıl 30 milyar lirasının kampanya için tahsis edileceğini açıkladı. Eleştirilere yanıt veren TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ‘’Bu para devletin parasıdır, milletin parasıdır. Milletin parasını da millete vermekten daha doğal bir şey yoktur. Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik” dedi.

ffvf.png

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya‘ya konuşan eski Merkez Bankası başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’sa, 30 milyar TL bağış kararıyla bu miktarın denetim dışına çıkarıldığını belirterek ‘’Merkez Bankası bu tür bağışları sene başında bütçesine koyma şekliyle yapabilir. Nitekim 21 ildeki Merkez Bankası Ormanları ve 1999 depremi sonrası yapılan evler de bu şekilde gerçekleşti. Sevda Cenap And Vakfı’nın müzik ödüllerine destek de yine aynı şekilde yapıldı. Bunlar bütçe içinde olanlar. Eğer elde ettiği kardan ödeyecekse, kurumlar vergisi beyanıyla vergisini ödeyecekti. Hazine’ye bu yolla gidecek, bütçe içinde dağıtılacak ve Sayıştay denetimine tabi olacaktı. Bir cepten alıp diğerine koyduğu doğru, ama denetim dışında bir yerden alıp diğerine koyuyor’’ ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN