8 bin 506 lira açıklanan asgari ücrette kafa karıştıran soru: Erdoğan neden yüzde 94 dedi? Nedenini öğrenince çok şaşıracaksınız

8 bin 506 lira açıklanan asgari ücrette kafa karıştıran soru: Erdoğan neden yüzde 94 dedi? Nedenini öğrenince çok şaşıracaksınız

Son dakika asgari ücret haberleri... Milyonlarca çalışanın beklediği yeni asgari ücret belli oldu! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de açıkladığı 2023 asgari ücret net 8 bin 506 TL olduğu açıklandı. Açıklanan rakam şimdiden birçok tartışmayı ateşlerken kafalarda Erdoğan neden yüzde 94 zam yapıldı dediği merak konusu oldu. Nedenini öğrenince çok şaşıracaksınız. İşte 2023 asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri...

Son dakika haberi: Asgari ücretle ilgili son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe yaptığı konuşmasında 2023 asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğunu açıklamıştı. Erdoğan yaptığı konuşmasında asgari ücrete yüzde 94 zam yapıldığını söylemişti ancak hesaplamalarda asgari ücrete yüzde 100 zam yapıldığı ortaya çıkıyor. Peki Erdoğan neden yüzde 94 dedi? Herkesin kafasına takılan bu soru sonunda cevap buldu. Öğrenince çok şaşıracaksınız. Peki 2023 asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücrete ne kadar zam yapıldı? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Asgari ücretle çalışan 7 milyon kişinin beklediği 2023 asgari ücret rakamı belli oldu. Peki 2023 asgari ücret zammı ne kadar, kaç TL oldu? Brüt ve net yeni asgari ücret zammı ne kadar? Milyonlarca kişinin maaşını doğrudan, dolaylı olarak 84 milyon kişiyi ilgilendiren 2023 asgari ücret zammı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 asgari ücretin net 8 bin 506 TL olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada asgari ücrette yıllık ortalama artışın yüzde 70'in üzerinde olduğunu söyledi.

sddsds.jpg

ERDOĞAN NEDEN YÜZDE 94 DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı asgari ücret konuşmasında Temmuz ayı itibariyle yapılan zammın yüzde 94 olduğunu söylemişti. Rakamlara baktığımız zaman Yılbaşında 4.250 TL olan asgari ücret 8.500 TL oldu. Böyle bakıldığında yıllık artış %100 oluyor Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan neden yüzde 94 dedi? Herkesin merak ettiği soru sonunda cevap buldu. Erdoğan'ın yüzde 94 demesinin nedeni gelir vergisi istisnasının da artmasından kaynaklanıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SONRASI ARTAN MAAŞ ORANLARI

İŞSİZLİK MAAŞI

Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor.

2023 yılında işsizlik maaşı en düşük 3 bin 971, en yüksek 7944 lira olarak uygulanacak.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret ile birlikte yeniden yükselecek.

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek.

Doğum borçlanmasında bir çocuk için 720 günlük borçlanma tutarı 76 bin 861 TL olacak. 2 çocuk için 153 bin 720 TL olacak.

Askerlik borçlanması için 12 aylık tutar 38 bin 430 TL, 18 aylık borçlanma tutarı ise 57 bin 645 TL olacak.

dffdfd-5-001.jpg

KIDEM TAZMİNATI

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. Yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak

Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 15 bin 371 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden belirlenecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN