ABD enflasyonu beklentileri aştı

ABD enflasyonu beklentileri aştı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubay ayında aylık bazda beklentilere paralel yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 3,1 olan enflasyon artış hızının aynı kalacağı yönündeydi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubay ayında aylık bazda beklentilere paralel yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde.

Aylık bazda ise tüketici fiyatları beklentilerine paralel yüzde 0,4 olarak açıklandı.

Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,8 arttı. Analistler, çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,7 artış göstereceği yönünde tahmin yürütmüştü.

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 2,3 artarken, yıllık yüzde 1,9 düştü; Gıda fiyatları aylık değişmedi, yıllık yüzde 2,2 arttı. Şubat ayında reel ortalama haftalık kazançlar değişmedi.

Uzmanlara göre yüksek enflasyon devam ederse Fed fazileri daha hızlı artabilir. Bu durum, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve bir resesyon riskini tetikleyebilir.

Bu durum, ABD'ye yapılan ithalatı pahalılaştırabilir ve enflasyonu daha da yukarı çekebilir. Yatırımcılar, yüksek faiz ve enflasyon ortamında risk almaktan kaçınabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN