Aile Bakanlığı verileri acı tabloyu gözler önüne serdi: Milyonlarca hane yoksulluğa hapis

Aile Bakanlığı verileri acı tabloyu gözler önüne serdi: Milyonlarca hane yoksulluğa hapis

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın 'Ülkemizde aşırı yoksulluk ve açlık sınırı içinde yaşayan yok" sözleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri birbirini tutmadı. Bakanlığın verilerine göre kişi başına düşen aylık geliri 450 TL ve altında olan aşırı yoksul 3,7 milyon hane destek programı kapsamına alındı. Her yıl artan gıda yardımı alan kişi sayısı ise bu yıl 3,4 milyon kişi oldu.

Türkiye'de kiradan eğitime, beslenmeden eğlenceye her alanda hayat pahalılığı giderek artarken vatandaşlar aldıkları ücretler ile yaşama tutunmaya çalışıyor. Emekliler 7 bin 500 TL, asgari ücretliler 11 bin 402 TL aylık alırken ekim ayı BİSAM verilerine göre açlık sınırı 12 bin 928 TL, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL'ye çıktı.

Geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Türkiye'de aşırı yoksulluk olmadığına yönelik sözleri büyük tepki topladı. Işıkhan Türkiye'de asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, “Bu kapsamda çalışıp aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır” ifadesini kullandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verileri ise bu ifadelerle uyuşmadı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Türkiye'de aşırı yoksulluk çeken ailelerin dahil edildiği Aile Destek Programı’ndan 2023’ün yalnızca ocak-temmuz döneminde 3,7 milyon hane yararlandı.

3,7 MİLYON HANE AŞIRI YOKSUL

Türkiye'de ekonomik kriz kaynaklı derin yoksulluk milyonlarca vatandaşı etkiledi. Sosyal yardımlara yönelik hemen her yeni veri, yoksulluğun ulaştığı çarpıcı boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın milyonlarca hanenin yoksulluğa hapsolduğunu ortaya koyan verilerine göre, kişi başına düşen aylık geliri 450 TL ve altında olan milyonlarca hane belirlendi. Bu kapsamdaki haneler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca başlatılan Aile Destek Programı kapsamına alındı.

Bakanlık, Aile Destek Programı’na yönelik verileri ilk kez nisan ayında açıklamıştı. Ağustos ayı itibarıyla ise program kapsamında olan hane sayısı açıklanmasa da nisan-temmuz dönemine yönelik veriler, şöyle kaydedildi:

Nisan: 3,3 milyon hane

Mayıs: 3,5 milyon hane

Haziran: 3,5 milyon hane

Temmuz: 3,7 milyon hane

3,4 MİLYON KİŞİ GIDA YARDIMI ALIYOR

Gıda yardımı alan kişi sayısı ise kayıtlara şu şekilde geçti:

2019: 688 bin 507 hane

2020: 1 milyon 154 bin 418 hane

2021: 2 milyon 830 bin 570 hane

2022: 3 milyon 472 bin 393 kişi

EMEKLİ YOKSULLUĞU

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, “Emeklilere Destek Kampanyası” kapsamında destek verilen emekli sayısındaki artış da Türkiye’deki emeklilerin içinde bulunduğu derin yoksulluğu bir kez daha gözler önüne seriyor. Kampanyanın başladığı eylül ayında, 7 bin 500 TL altında emekli maaşı bulunan ve yoksulluk çeken toplam 6 bin 100 emekli destekten yararlanırken bu sayının kasım ayı itibarıyla 15 bin 329’a çıktığı belirtiliyor.

AİLESİNİN YANINDA BAKILAMAYAN 168 BİN'DEN FAZLA ÇOCUK

Türkiye’deki derin yoksulluğu gözler önüne seren tek veri Aile Destek Programı verileri olmadı. Milyonlarca hanenin sosyal yardıma muhtaç bırakıldığını ortaya koyan ocak-haziran dönemine yönelik diğer bazı sosyal yardım verileri ise şöyle sıralandı:

Ailesinin yanında bakılamayan çocuk sayısı: 168 bin 247

Elektrik tüketim desteği alan hane sayısı: 4 milyon 141 bin 991

Doğalgaz tüketim desteği alan hane sayısı: 157 bin 952

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN