ESMAGÜL KOÇAK
Sıcak siyasi tartışmaların gölgesinde kalsa da, dar ve sabit gelirli milyonların belini büken %25'lik elektrik zammı, AK Parti'nin önemli isimlerinden eski milletvekili Şamil Tayyar'ın da gündemindeydi. Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı çarpıcı bir paylaşımla hem zammın zamanlamasını sorguladı hem de devletin sübvansiyon politikasına radikal bir çözüm önerisi getirdi: "Artık devlet yalıda oturanları da gecekonduda oturanları da sübvanse etmemeli!"
"GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMIYOR AMA ZAM..."
Tayyar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi toplama konusundaki kararlılığına dikkat çekerek, "Esnaf ve işverenlerin gözünün yaşına bakmıyor. Vergisini ödeyemeyenlerin malına, mülküne, hesaplarına haciz koyuyor," ifadelerini kullandı. Bu durumun hemen ardından gelen %25'lik elektrik zammını eleştiren Tayyar, "Zammı topluca yapmak yerine aylara dağıtmak veya hiç yapmamak mümkün değil miydi?" sorusunu sordu.
Tayyar, zammın gerekçesi olarak gösterilen maliyet artışlarına karşın, 1 Temmuz 2024'teki son zamdan önceki 2.5 yıllık süreçte elektriğe yapılan zam oranının (%51) aynı dönemdeki enflasyonun (%280) çok altında kaldığını hatırlatarak, devletin elektriği hala ciddi şekilde sübvanse ettiğini belirtti.

DEVLETİN SIRTINDAKİ DEV YÜK: 750 MİLYAR TL SÜBVANSİYON!
Eski vekil, devletin bu sübvansiyon yükünün altını çizdi:
2025 sonuna kadar elektrik sübvansiyonu maliyeti: Yaklaşık 250 Milyar TL
Aynı dönemde doğalgaz sübvansiyonu maliyeti: Yaklaşık 500 Milyar TL
Tayyar, bu rakamların "devletin taşımayacağı ağır bir yük" olduğunu vurgularken, diğer yandan zamlı faturaların da "yoksul vatandaşlarımızın taşıyamayacağı ağır bir yük" olduğunun altını çizdi.
TAYYAR'DAN RADİKAL ÇÖZÜM: HEDEFLİ SÜBVANSİYON!
İşte bu noktada Şamil Tayyar, hem devleti hem de ihtiyaç sahiplerini koruyacak formülünü açıkladı:
"Artık devlet yalıda oturanları da gecekonduda oturanları da sübvanse etmemeli, varlıklı olan elektriği gerçek fiyatıyla tüketmeli, yoksullara ise fatura yardımı yapılmalıdır."
Tayyar'a göre bu sistemle;
Devlet, varlıklı kesime yaptığı sübvansiyondan kurtularak milyarlarca liralık yükten kurtulacak.
Gerçek ihtiyaç sahipleri, doğrudan fatura yardımı ile desteklenerek zamların altında ezilmeyecek.

"HEM DEVLET KAZANIR HEM İHTİYAÇ SAHİPLERİ"
Tayyar, bu önerisinin hem devlet bütçesini rahatlatacağını hem de sosyal adaleti sağlayacağını savunarak, "Hem devlet kazanır hem ihtiyaç sahipleri," dedi. AK Parti'nin önemli bir isminden gelen bu çıkışın, önümüzdeki dönemde enerji sübvansiyonları ve sosyal yardım politikaları konusundaki tartışmaları alevlendirmesi bekleniyor.
Sıcak siyasi gündemin arasına pek karışmadı ama dar ve sabit gelirliler, elektriğe yapılan yüzde 25 zammı fazlasıyla hissettiler.
— Şamil Tayyar (@samiltayyar27) April 7, 2025
Zammı topluca yapmak yerine aylara dağıtmak veya hiç yapmamak mümkün değil miydi?
En son 1 Temmuz 2024 itibariyle zam gelmiş. O tarihten önceki son…
