Altın alacaklar dikkat! Talep patladı vitrinler boşaldı: ‘Kuyumcular çeyrek ve Cumhuriyet altını bulamıyor’

Altın alacaklar dikkat! Talep patladı vitrinler boşaldı: ‘Kuyumcular çeyrek ve Cumhuriyet altını bulamıyor’

Altın alacaklar dikkat! Altın fiyatlarıyla birlikte talep de beraberinde arttı. Fiyatlardaki artışın devam edeceğini düşünen vatandaş kuyumcuya akın ederken vitrinler de bir bir boşalmaya başladı. Hal böyle olunca kuyumcuların ise çeyrek ve Cumhuriyet altını bulma sorunu baş gösterdi…

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta sert bir şekilde yükselişe geçti. Bu yükselişin ardından ise vatandaşlar resmen kuyumculara akın etmeye başladı. Elinde altın olanlar satmazken, yükseliş korkusunda olanlar ise birçok alım gerçekleştirdi. Özellikle İstanbul gibi kalabalık bir şehirde, arz-talep dengesinin bozulması ise kuyumcuların altın bulmakta zorlanmasına yol açtı.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından, İstanbul Kuyumcular Odası ile Darphane Genel Müdürü ve yöneticileri bir araya geldi. Konuya dair Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Darphane yönetiminin de sorunların farkında olduğunu belirtti. Cuma ile Cumartesi günleri Darphane’nin fazla mesai yaptığı belirten Atayık, Pazartesi gününden itibaren ise üretimde çift vardiya sistemine geçiş yapıldığının bilgisini verdi.

altina-hucum-1.jpg

KUYUMCULARDA YOĞUNLUK MESAİSİ ARTTI

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Kapalıçarşı, Kuyumcukent, semt kuyumcuları ve iletişim halinde olduğumuz Türkiye’nin diğer illerindeki kuyum işletmelerinin de aynı şekilde etkilendiği ve yoğunluk yaşandığı gözleniyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın düğün-dernek ve özel taleplerinin yanı sıra, trendin sarrafiye ürünler bazında geliştiğini söyleyen Atayık, özellikle yatırım ürünlerine olan talebin arttığının ifade ederek, bunun Darphane üretimine de yansıdığını belirtti.

Atayık’ın aktardığına göre gram ve adet bazında altın üretiminde pandemi süreci dışında, her sene bir önceki yıla oranla %100 artış meydana geliyor.

altina-hucum-2.jpg

MAYIS AYINDAN BU YANA EN YÜKSEK ARTIŞ ŞUBAT’TA YAŞANDI

Son veriler kapsamında yarımlık, birlik, iki buçukluk ve beşlik Cumhuriyet ziynet altını üretimi Şubat’ta 2 milyon 789.487 adet ile geçen yılın Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Üretimin artmasına rağmen birçok ilde fiziki altın arzında sorunların devam ettiğini söyleyen Atayık, “Birçok ilde fiziki altın bulmak konusunda sorun olduğu yönündeki tespitler, vatandaşların sahip olduğu altını bozdurma yönünde irade göstermedikleri, aksine kolay erişilebilir Darphane basımı sarrafiye ürünlerine talebin arttığı şeklinde. Bu yönde bize gelen diğer kuyumcu oda ve derneklerin ve İstanbul esnafının sorunlarını aktarmak üzere Darphane Genel Müdürü ve yöneticilerinin Oda’mızda sektörle bir araya getirdik. Piyasada sorunların farkındalar. Ayrıca, toplantıda konuşulan tüm konularda geri dönüş yapacaklarını, bazı konularda Oda ve Dernek Başkanlarımızın görüşlerine başvuracaklarını söylediler” ifadelerine yer verdi.

altina-hucum.jpg

SEÇİMLERE KADAR TALEP ARTIŞI DEVAM EDEBİLİR

31 Mart yerel seçimlerine kadar talepteki artışın devam etmesini beklediklerini ifade eden Atayık, “Seçimden sonra da yaz aylarında düğün/dernek sünnet ihtiyaçları gibi rutin ihtiyaçların yoğunluğu yaşanabilir. Ancak, bu doğal bir talep artışıdır. Her yıl belirli dönemlerde kuyum işletmeleri bu yoğunluğu yaşıyor” dedi.

Talebin en büyük nedenlerinden birinin de altın ithalatına kota uygulanması olduğunu söyleyen Atayık, şu bilgileri aktardı:

“Kota uygulanacağının piyasada duyulmasının akabinde, gelecek endişesi duymadan hammadde ihtiyacını karşılamak isteyen sektör temsilcileri ve kota nedeniyle fiyat artışını öngören yatırımcılar/tüketiciler, alım yönünde irade gösterdiler. Bu talep artışı ülkemizde altın fiyatlarının dünya fiyatlarına göre, kiloda 3 bin dolar civarında farklı seyretmesine, üreticilerin maliyet artışlarına, ihracatın fiyat dezavantajı nedeniyle olumsuz etkilenmesine yol açmıştır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN