Altında Fed baskısı sürüyor: Fiyatlar 7 haftanın en düşük seviyesinde

Altında Fed baskısı sürüyor: Fiyatlar 7 haftanın en düşük seviyesinde

Altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinde temkinli davranabileceği beklentisinin güçlenmesiyle haftanın ikinci işlem gününde değer kaybetti. Spot altının ons fiyatı, önceki seansta gördüğü 5 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyenin hemen üzerinde yatay seyretti.

Spot altın, yüzde 0,1’den daha az gerileyerek 4 bin 124,57 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD altın vadeli kontratları ise yüzde 0,3 düşüşle 4 bin 156,70 dolara indi.

Piyasalarda Fed’in para politikasının seyri konusunda ABD’den gelecek ekonomik göstergeler yakından izleniyor. Bu hafta açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin, faiz beklentileri üzerinden değerli metalin yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER VE PETROL FİYATLARI İZLENİYOR

Exness Kıdemli Piyasa Stratejisti Christopher Tahir, jeopolitik gelişmelerin altın açısından önemini koruduğunu belirtti. Tahir’e göre devam eden çatışmalar enerji fiyatları ile tahvil getirilerinin yüksek kalmasına neden olabilirken, gerilimi azaltacak somut adımlar altın üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayabilir.

Orta Doğu’da arz kesintilerine ilişkin endişeler ise petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. ABD ve İranlı yetkililer, yaklaşık yedi aydır devam eden savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik girişimler kapsamında arabulucularla ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon beklentileri açısından da önem taşıyor. Enerji maliyetlerinin artması, üretim ve taşımacılık giderlerini yükselterek enflasyonist baskıyı artırabilir. Bu tablo, merkez bankalarının faizleri daha uzun süre yüksek seviyelerde tutmasına yol açabileceği için altın üzerinde de baskı oluşturabiliyor.

Faiz getirisi bulunmayan altın, yüksek faiz dönemlerinde tahvil gibi getiri sağlayan varlıklarla rekabet etmek zorunda kalıyor.

PİYASALAR FED KARARINI FİYATLIYOR

CME FedWatch Tool verileri, piyasaların Fed’in ekim ayında faiz artırma ihtimalini yüzde 70,3 seviyesinde fiyatladığını gösteriyor.

Fed Guvernörü Lisa Cook ise yapay zekâ yatırımlarından kaynaklanan talep artışı ve yüksek petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda enflasyonu destekleyebileceğini belirtti. Cook, ancak yeni bir faiz artışının gerekli olup olmadığı konusunda kesin bir görüş ortaya koymadı.

ABD VERİLERİ KRİTİK OLACAK

Yatırımcıların odağında bu hafta açıklanacak ABD ekonomik verileri bulunuyor. Açık iş ilanları, ADP özel sektör istihdam verisi, kişisel tüketim harcamaları (PCE) göstergeleri ve tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek.

Söz konusu verilerin özellikle enflasyon ve iş gücü piyasasının durumuna ilişkin vereceği sinyallerin, Fed’in gelecekteki faiz adımlarına yönelik beklentileri şekillendirmesi bekleniyor.

GÜMÜŞ, PLATİN VE PALADYUM DA GERİLEDİ

Altındaki düşüş diğer değerli metallerde de görüldü.

Gümüş yüzde 0,6 gerileyerek 60,62 dolara, platin yüzde 1 düşüşle 1.699,86 dolara ve paladyum yüzde 0,5 kayıpla 1.209,08 dolara indi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN