Asgari ücret zam pazarlığı başladı, masadaki senaryolar ortaya çıktı! Alt sınır belli oldu

Asgari ücret zam pazarlığı başladı, masadaki senaryolar ortaya çıktı! Alt sınır belli oldu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret için ilk toplantı yapıldı. Zamla ilgili olası senaryolar da ortaya çıktı. İşte detaylar...

2024 Ocak ayı yaklaşırken gözler yeni asgari ücret zammına çevrildi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantı 11 Aralık 2023 Pazartesi günü yapıldı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK 2024?

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), her sene olduğu gibi toplantı öncesi Başkanlar Kurulu'nu toplayarak asgari ücret stratejisini belirleyecek. Geçen yıl, "Açlık sınırı kırmızı çizgimiz" diyerek masaya oturan TÜRK-İŞ, gıda enflasyonun dikkate alınmasını istiyor. TÜRK-İŞ'in 2023 Kasım ayı açlık yoksulluk araştırmasına göre açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı da 45 bin 686 TL olarak hesaplandı. Böylece gözler işçi ve işveren tarafının masaya getireceği önerilere çevrildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA OLASI SENARYOLAR

Öte yandan, asgari ücret zammıyla ilgili olası senaryolar da ortaya çıktı. 2023 Temmuz ayında yüzde 34 zamla net 11 bin 402 TL'ye çıkan asgari ücrette, memur maaş artışı baz alındığında yüzde 50 artışla net tutar 17 bin 103 TL'ye yükselecek.

Komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor. Merkez Bankası'nın yüzde 65 yıl sonu enflasyon tahminine göre altı aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor. Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 962 TL olacak.

Asgari ücret zammı çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemini de beraberinde yükseltiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN