Asgari ücretliler zamda umduğunu bulamayacak! Kıt kanaat geçinmeye devam... O Rakamı duyanlar şoka girdi

Asgari ücretliler zamda umduğunu bulamayacak! Kıt kanaat geçinmeye devam... O Rakamı duyanlar şoka girdi

Yeni yıla az bir zaman kala asgari ücrete gelecek zam merakla bekleniyor. Milyonlarca insanı yakından ilgilendiren konuya ilişkin ise yeni bir gelişme yaşandı. Asgari ücretliler zamda umduğunu bulamayacak! Kıt kanaat geçinmeye devam… O rakamı duyanlar şok oldu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Asgari ücret zammı 2024 Ocak’ta açıklanacak. Milyonlarca vatandaşın zam beklentisi ise yüzde 50 ila 60 civarındayken gözler tamamen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na dikildi. Son günlerde tahminler ve beklentiler artarken henüz netleşen bir rakam yok. Lakin uzman isimlerin tahminleri şu aşamada önem arz ediyor.

“ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU”

ATV Haber'e konuşan ekonomi yazarı Faruk Erdem, asgari ücrete ilişkin olarak “Bu yılda yine enflasyon önemli olacak, enflasyonun üzerinde bir artış olacağını ben de bekliyorum” dedi.

Ekim ayı enflasyon oranlarıyla beraber 4 aylık enflasyon oranı yüzde 29.41 oldu. Merkez Bankası’nın 6 aylık enflasyon tahmini ise yüzde 38 olarak kaydedildi. Eğer ki bu tahmin doğrultusunda zam yapılırsa asgari ücretin en az 15 bin 708 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

yeni-proje-4-001.jpg

Bunun yanı sıra memur ve memur emeklilerine verilecek zam yüzde 49,46’lık artışta asgari ücret görüşmelerinde masada olacak. Eğer ki asgari ücret bu oranda artarsa 17 bin 42 lira, yüzde 50 artarsa 17 bin 103 lira olması bekleniyor.

yeni-proje-2-001.jpg

15 İLA 18 BİN LİRA ARASINDA OLACAK

Faruk Erdem ise, “Yeni asgari ücretin 15 bin lira ile 18 bin lira arasında bir rakama tekabül edebileceğini tahmin edebiliriz. Tabi bu rakamı aşabilir de. Çünkü zaman zaman hükümet de buraya bir ilave refah payı ekliyor” dedi.

yeni-proje-3.jpg

DİĞER ÖDEMELER DE YÜKSELECEK

Asgari ücretteki artışla beraber Bağkur prim ödemesi, askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi pek çok ödeme güncellenecek. Bu kapsamda işsizlik maaşı en büyük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yüksek de yüzde 80’i kadar olacak şekilde belirleniyor. Yani asgari ücrete yüzde 38 zam uygulanırsa n düşük işsizlik maaşının 7 bin 347 liraya, yüzde 45’lik bir artış yapılması durumunda 7 bin 719 liraya, yüzde 50 artış olması durumunda ise 7 bin 986 liraya yükselmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN