Asgari ücretlinin bir yıllık mesaisi iPhone 14'e yetmiyor

Asgari ücretlinin bir yıllık mesaisi iPhone 14'e yetmiyor

Türkiye'de son model akıllı telefon alabilmek diğer ülkelere kıyaslandığında zorlaştı. Alım gücünün düştüğü Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir kişi, iPhone 14'ün baz modelini almak için 166, pro modelini almak için 218 gün çalışması gerekiyor. Verilere göre, iPhone'un 14 serisini almak için en az çalışılması gereken ülke Avustralya olurken en çok çalışılması gereken ülke ise Türkiye.

İktidar ‘Her evde iki üç akıllı telefon var’ sözleri ile alım gücünün iyi olduğunu öne sürse de Türkiye’de son model akıllı telefon alabilmek diğer ülkelere kıyaslandığında çok zor. 1 yılda 249 iş gününün olduğu Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir kişi, iPhone 14'ün baz modelini almak için 166, pro modelini almak için 218 gün çalışması gerekiyor.

Teyit.org'un haberine göre, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de iPhone 14 modelleri almak için daha uzun süre çalışmak gereken ülkeler arasında yer alıyor. 2008'de çıkan bir iPhone'u asgari ücretle çalışan birinin satın alması için 71 günlük maaşını harcaması gerekirken bu sayı bugün 166'ya yükselmiş.

image.png

Avustralya'da asgari ücretli iPhone 14 Pro Max 128 GB'yi neredeyse bir hafta çalışarak alabiliyor.

Tabloya göre iPhone 14 serisi bir akıllı telefon almak için en az çalışılması gereken ülke Avustralya en çok çalışılması gereken ülke ise Türkiye. Tablodaki ülkelerden Türkiye’nin ardından alım gücü en az olan ülkeler Çin ve Fransa.

Serinin en üst modeli olan iPhone 14 Pro Max 128 GB için Türkiye’deki bir asgari ücretli tam 240 gün çalışmak zorunda. Avustralya’da çalışan bir asgari ücretli bu modeli neredeyse bir hafta çalışarak alabiliyor.

turkiye-iphone-icin-calisilmasi-gereken-gun-sayisi.jpg

Türkiye’de son model bir akıllı telefon alım gücü geçmişten bugüne düştü.

iPhone 3G model akıllı telefonun satışa sunulduğu 2008’den günümüze kadar bir kıyaslama yaptığımızda, dönemin mevcut asgari ücreti ile son model akıllı telefonunun alınabilmesi için çalışılan gün sayısı 2016’daki belirgin düşüş dışında ağırlıklı olarak yükseliş trendi göstermiş.

Mevcut tabloya göre son model bir iPhone satın alabilmek için en az çalışılması gereken yıl 71 günle 2008, en çok çalışılması gereken yıl ise 166 günle 2022 olarak karşımıza çıkıyor. Veriler her geçen yıl artan asgari ücrete rağmen Türkiye’de alım gücünün 2008’le mukayese edildiğinde düştüğünü gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN