Türkiye'de milyonlarca kişi erken emeklilik için gün saymakta. Özellikle prim günü eksik olan kişiler kara kara ne yapacaklarını düşünürken sıcak bir gelişme yaşandı. BAĞ-KUR prim gün sayısını 9000'den 7200 güne düşürülmesi için kanun teklifi TBMM'ye verildi! Adaletsizlik bitiyor mu? Milyonlarca çalışan bu haberle bayram edecek. İşte tüm detaylar haberimizde...
BURAK AKDOĞAN
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf, sanatkâr ve çiftçilerin Bağ-Kur prim gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşürülmesi için yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Gürer, teklifin ivedilikle görüşülerek yasalaşmasını beklediklerini ifade etti.
ERDOĞAN'IN SÖZÜ HÂLÂ BEKLİYOR
Gürer, düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Mayıs 2023 tarihinde attığı tweeti hatırlatarak, "1 milyon küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SSK'lılarla eşitleyerek 7.200 güne indiriyoruz" sözünden bu yana 22 ay (660 gün) geçtiğini, ancak hâlâ bir düzenleme yapılmadığını vurguladı.
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE ADALET VURGUSU
Gürer, sosyal güvenlik sistemi içinde yer alanların emekliliğe erişimlerinde farklı düzenlemeler bulunmasının adaletsizlik yarattığını belirterek, "4/b statüsünde çalışan esnaf ve sanatkarların prim gün sayısını diğer sigortalı gruplarından farklı olması sürekli gündemdedir. Sosyal güvenlik sisteminin temel bir ilkesi, sigortalılar arasında adaleti sağlamaktır," dedi.
"ESNAF VE ÇİFTÇİLERİMİZİN BEKLENTİSİ BİR AN ÖNCE KARŞILANMALI"
Gürer, 9000 gün olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne düşürülmesinin esnaf ve çiftçilerin beklentilerini karşılayacağını, sosyal adaleti sağlayacağını, emeklilik beklentilerini yükselteceğini ve ekonomik yükü hafifleteceğini söyledi.
2000 Öncesi Kayıt Edilmemiş Esnafların Durumu da Çözüm Bekliyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1982-2000 yılları arasında ticari faaliyette bulunan, vergisini ödeyen ancak o dönemki eksiklikler nedeniyle Bağ-Kur'a kaydı yapılamayan esnaf ve sanatkârların yaşadığı hak kayıplarının da giderilmesi gerektiğini ifade etti.
ESNAFIN SORUNLARI ARTIYOR
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnafın acil çözüm bekleyen sorunlarına da değinerek, SGK ve Bağ-Kur primlerinin ödenebilir bir seviyeye getirilmesi, gelir vergisi, KDV ve kira stopaj vergilerinin düşürülmesi, tarımda talep ettikleri kırmızı mazot gibi nakliye ve yolcu taşımacılığı yapana esnafa uygun maliyetli yakıt verilmesi, elektrik ve doğalgazda küçük esnafa destek verilmesi, mesleki eğitimin çırak-kalfa yönünden desteklenmesi, esnafa KGF aracılığıyla uzun vadeli ve düşük faizli kredi verilmesi, hiper-süper ve gros marketlerin küçük esnafa karşı yapmış olduğu haksız rekabetin önüne geçilmesi, perakende satış yasasına yönelik düzenlemenin bir an önce Meclis'te görüşülerek yasallaşması gerektiğini belirtti.
KAPANAN İŞLETMELERİN SAYISINDAKİ ARTIŞ ALARM VERİYOR
Gürer, ekonomik krizin esnafları olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, 2025 Ocak ayında kapanan şirket sayısındaki artışın alarm verdiğini söyledi.
2025 Ocak ayında 2024 yılına göre kapanan şirket sayısının 1.759’dan 2.037’ye çıkarak %15,8 oranında arttığına dikkat çeken Gürer, kapanmaların toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, imalat ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe yoğunlaştığını ifade etti.