Bakan Işıkhan: Asgari ücrete yeni yılda tek zam

Bakan Işıkhan: Asgari ücrete yeni yılda tek zam

Asgari ücret görüşmeleri yeniden yaklaştı. Daha önce iddialara göre, temmuz ayında yapılacak ara zammın rafa kalktığı söyleniyordu. Tartışmalara son noktayı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan koydu. Işıkhan, çalışmaların ‘tek zam’ olacak şekilde yapıldığını belirtti. İhtiyaç duyulması halinde tekrar araya geleceklerini paylaşan Işıkhan “Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Asgari ücret görüşmelerine kısa bir süre kala, yeniden zam oranları ve tek zam sinyali verildi. Yüksek enflasyon döneminde ve seçimle birlikte ara zam kararı alan hükümet, yeni dönemde zammı teke düşürdü. Gelecek ay toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücrette tek zamma işaret etti. Geçtiğimiz gün kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Bakanlar toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Işıkhan, “Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.” dedi. Bakan Işıkhan, daha sonra ihtiyaç duyulması halinde ek zam çalışmasının da yapılabileceği yönünde açık kapı bıraktı. Vedat Işıkhan son olarak, asgari ücret toplantılarının aralık ayı içerisinde başlayacağını söyledi.

Işıkhan, “31 Aralık itibari ile de kararın Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Dolayısıyla geçtiğimiz temmuz ayında yaptığımız gibi olacak. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuzda ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında Temmuz ayında ara zam uygulanmıştı.

‘ENFLASYON NEDENİYLE YILDA İKİ KERE YAPIYORDUK’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Asgari ücret konusunda 40 senedir, senede bir kere zam için hükümetle görüşme yapıyorduk. Şimdi 2 senedir 6 ayda bir yapıyoruz. Bunun sebebi de ülkedeki enflasyon. Kovid’den sonra bir Temmuz ayında, bir Aralık ayında asgari ücretle ilgili görüşme yapıyoruz. Zaman zaman ben ifade ediyorum ki bu sene geçmişte kanun gereği temsil noktası Türk-İş’te. Şimdi orda bizim sendikalarımız oluyor. Bu sene işçi olacak o masada. Temsilcilerimizin tamamı yani 4’ü de işçi olacak. Sendikacı olmayacak. Onlar bu parayla nasıl geçinemediklerini anlatacaklar. Sonra komisyonu tespit edeceğiz. Arkadaşlarımızla beraber benim anlatmamın yahut İlhami’nin anlatması sendikacının anlatması olmuyor. Yaşayan anlatsın, yaşayan bizzat orda oturacak, anlatacak. O masada kadın da olacak erkek de olacak işçi yani onlar kendi konumlarını anlatacaklar” dedi.

İLK MESAJI MEHMET ŞİMŞEK VERMİŞTİ

Asgari ücrette ara zam uygulamasına Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in isteği doğrultusunda son verileceği iddialar arasında yer alıyordu. Gerçekleşen ara ücret artışların enflasyonu daha da tetikleyeceği endişeleri artırırken bu yıl ara zam formülünün gerçekleşmesi uzmanlar tarafından da beklenmiyor. Özel sektörde de maaş zamları asgari ücrete orantılı bir şekilde artarken birçok tüketim kalemine de zam geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekli ve asgari ücret zammı hakkında yaptığı son değerlendirmede “Gayet iyi biliyoruz ki vatandaşımızın alım gücünün korunması, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarı ön koşuldur. Yoğun çabalarımız bunu gerçekleştirmeye yöneliktir. 2023 yılında çalışanlarımızın ve emeklilerimizin aylık ve ücretlerinde enflasyonun üzerinde artışlar yaparak çalışanlarımıza, Ocak ve Temmuz aylarında dönemsel zamma ilave oransal ve seyyanen artış yaparak, en düşük memur maaşını 22 bin liraya yükselttik. Bundan sonrada çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN