Basına kapalı görüşmenin perde arkası belli oldu: Bir taşla beş kuş vuracağız

Basına kapalı görüşmenin perde arkası belli oldu: Bir taşla beş kuş vuracağız

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun, cuma günü İstanbul'da bazı iktisatçı ve gazetecilerle basına kapalı gerçekleştirdiği toplantıda yeni mevduat sistemiyle ilgili söyledikleri ortaya çıktı. Aktarılana göre Kavcıoğlu, toplantıda "Bir taşla beş kuş vuracağız: Kur dengelenecek, enflasyon düşecek, dolarizasyon engellenecek, Merkez Bankası rezervi artacak ve faiz düşecek" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cuma günü İstanbul'da bazı iktisatçı ve gazetecilerle basına kapalı bir toplantıda bir araya geldi. Açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuştuğu toplantının basına kapalı bölümüne katılan Japon ekonomi gazetesi Nikkei'nin muhabiri Sinan Tavşan konuşmaları aktardı. Tavşan'ın haberine göre, toplantıda Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Bir taşla beş kuş vuracağız: Kur dengelenecek, enflasyon düşecek, dolarizasyon engellenecek, Merkez Bankası rezervi artacak ve faizler düşecek" diye konuştu.

TÜRKİYE, 2 SWAP ANLAŞMASI DAHA YAPACAK

Kavcıoğlu, cuma günü yaptığı toplantıda, Türkiye'nin yeni swap anlaşmalarından bahsederek, üç ülke ile görüşme halinde olduklarını ve iki ülke ile de iki hafta içinde anlaşma imzalamayı beklediklerini söyledi. Bu tür anlaşmaların, Türkiye'ye lira oynaklığına karşı bir tampon görevi görüp Merkez Bankasının tükenen rezervlerini dolduracağını belirtti. İddiaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iki ortağın Azerbaycan ve bir Basra Körfezi ülkesi olacağını ima etti.

'HER ŞEY YENİ MEVDUAT SİSTEMİNE BAĞLI'

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Döviz Garantili Mevduat sistemiyle ilgili Nikkei Asia'ya verdiği demeçte, 'alınan önlemlerin kısa vadede lirayı istikrara kavuşturmak için işe yarayabileceğini, ancak her şeyin yeni plana ve mevduat sahiplerinin güvenine bağlı olduğunu' söyledi.

'YENİ SİSTEM ÇOK BÜYÜK BORÇ RİSKİ TAŞIYOR'

Bazı akademisyenler de Erdoğan'ı, liranın çok fazla değer kaybetmesi durumunda devlet garantisi sağlamanın, hazine ve Merkez Bankasında çok büyük birikmiş borç riski taşıdığı konusunda uyardı. Söylenene göre Erdoğan dikkatle dinleyip ayrıntılı notlar aldı.

'BİR TAŞLA BEŞ KUŞ VURACAĞIZ'

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise yeni plan konusunda oldukça iyimserdi ve bunun 'bir taşla beş kuş vuracağını', yani 'bir döviz kuru dengesini koruyacağını, enflasyonu düşüreceğini, dolarizasyonu engelleyeceğini, merkez bankası rezervlerini artıracağını ve faiz oranlarını düşüreceğini' söyledi. Erdoğan'ın önceki açıklamalarına paralel ifadelerde bulundu.

Kavcıoğlu, "Liranın yüksek talep nedeniyle çok hızlı değer kaybetmesi ihtimali var. TL çok hızlı değer kaybettiğinde merkez bankasının müdahale etmesi gibi tersi de geçerli olacak ve forex alıp rezervlerini artırmak çok önemli olacak. Lira değer kazanırken yaratacağımız rezervler bunun teminatı olacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
37 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN