Gözler yeniden o rakamda: 2018'den bu yana emekli ikramiyesi ne kadar eridi?

Gözler yeniden o rakamda: 2018'den bu yana emekli ikramiyesi ne kadar eridi?

2026’da 5 bin TL olması beklenen emekli bayram ikramiyesi, 2018’den bu yana sadece 5 kat arttı. Ancak asgari ücrete oranı aynı dönemde yüzde 62,4’ten yüzde 22,6’ya düştü. Prof. Dr. Aziz Çelik’e göre, bu oran korunmuş olsaydı bugün 17.514 TL olması gerekirdi. Çelik, “Bu bayram ikramiyesi değil, bayram harçlığı olur! AKP 2018’den bu yana bu ödemeyi pula döndürdü!” ifadelerini kullandı.

Emekli bayram ikramiyesinin 2026 yılında her bayram için 5 bin lira olarak belirlenmesi beklenirken, ikramiyenin 2018’e kıyasla alım gücündeki ciddi düşüş tartışma konusu oldu. Prof. Dr. Aziz Çelik’in hazırladığı karşılaştırmalı analiz, 2018’den bu yana ikramiyenin hem asgari ücret hem de kişi başı GSYH karşısında ciddi şekilde eridiğini ortaya koyuyor.

2018’de yürürlüğe giren emekli bayram ikramiyesi, her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Aynı yıl net asgari ücret 1.603 TL idi. Bu durumda ikramiye, asgari ücretin yüzde 62,4’üne denk geliyordu. Ancak 2026 yılında öngörülen 5.000 TL’lik ikramiye, 22.104 TL’lik net asgari ücretin yalnızca yüzde 22,6’sını karşılayabiliyor.

Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya paylaşımında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu bayram ikramiyesi değil, bayram harçlığı olur! AKP 2018’den bu yana emekli bayram ikramiyesini pula döndürdü!”

ASGARİ ÜCRETE GÖRE NE OLMALIYDI?

Analize göre, 2018’deki yüzde 62,4’lük oran korunmuş olsaydı, 2026 yılında bayram ikramiyesinin yaklaşık 17.500 TL olması gerekirdi. Bu hesaplama yalnızca asgari ücret artışı dikkate alınarak yapıldı.

2018 yılında emekli ikramiyesi, kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın (KB GSYH) yüzde 2,3’üne denk geliyordu. Eğer bu oran korunmuş olsaydı, Türkiye’nin kişi başına milli gelirindeki artışa paralel olarak 2026 yılı için emekli ikramiyesinin 20.225 TL olması gerekirdi. Aziz Çelik’in ifadesiyle:

“Bayram ikramiyesi ülkenin büyümesine göre artırılsa 2026’da 20 bin 225 TL olması gerekir.”

GERÇEKLEŞEN RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?

İkramiye miktarı 2018’den bu yana toplamda yalnızca 5 kat artırıldı. Oysa aynı dönemde asgari ücret 13,7 kat (1.603 TL → 22.104 TL), büyümeye göre olması gereken seviye ise 20 katın üzerine çıktı. Aşağıdaki grafik, bu farkı açık biçimde ortaya koyuyor:

  • 2023: Emekli ikramiyesi 2.000 TL iken asgari ücrete göre olması gereken miktar 6.210 TL, büyümeye göre 7.038 TL idi.

  • 2024: Emekli ikramiyesi 3.000 TL iken, karşılık gelen değerler sırasıyla 10.606 TL ve 11.688 TL oldu.

  • 2025: 4.000 TL’ye yükseltilen ikramiye, asgari ücrete göre 13.789 TL, büyümeye göre 16.184 TL seviyesine çıkmalıydı.

  • 2026: Öngörülen 5.000 TL’lik rakam, gerçek değer kaybını telafi etmiyor.

Çelik, ikramiyenin reel değer kaybına karşı korunması gerektiğini belirterek şu çağrıda bulundu:

“Şimdiden uyaralım! Bayram ikramiyesinin 2018’deki alım gücünü koruması için 2026’da 17.500 ile 20.000 lira arasında olması gerekir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN