Kredi kartıyla sigara alışverişi sırasında alınan “ek ücret” uygulamasıyla ilgili kamuoyunda uzun süredir süregelen tartışmalara son nokta kondu. Ticaret Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla yapılan sigara alımlarında işletmelerin tüketiciden hiçbir şekilde ilave ücret talep edemeyeceğini açıkladı. Bu kurala uymayan iş yerlerine ciddi yaptırımlar geliyor.
Ticaret Bakanlığı ve BDDK, ortak açıklamayla kredi kartı kullanılarak yapılan sigara alışverişlerinde vatandaşlardan herhangi bir komisyon, hizmet bedeli ya da benzeri adlar altında ek ücret alınmasının tamamen yasak olduğunu vurguladı. Açıklamada, bu tür uygulamaların Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na aykırı olduğu ve açıkça hukuka aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

KURALLARI ÇİĞNEYENLERE SERT YAPTIRIM
Yasa dışı şekilde ek ücret talep eden işletmelere karşı ağır yaptırımlar geliyor. BDDK ve Ticaret Bakanlığı, kurallara uymayan iş yerlerinin, bankalarla yaptıkları üye iş yeri sözleşmelerinin feshedileceğini ve bu işletmelere yasal işlem başlatılabileceğini duyurdu. İşletmelerin söz konusu yasağı ihlal etmeleri halinde hem ticari faaliyetleri hem de banka ilişkileri ciddi risk altına girecek.
VATANDAŞA ÇAĞRI: HAKKINIZI ARAYIN
Yetkili kurumlar, vatandaşları da haklarını aramaya çağırdı. Kredi kartı ile sigara alırken herhangi bir ek ücret talep edilmesi halinde, durumun savcılıklara ya da doğrudan BDDK’ya bildirilmesi istendi. Bu adımın hem tüketicinin korunması hem de piyasadaki haksız uygulamaların son bulması açısından kritik olduğu belirtildi.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK
Kredi kartı kullanımındaki bu tür fırsatçılıkların tüketici mağduriyetine yol açtığını vurgulayan yetkililer, vatandaşın cebini hedef alan bu uygulamalara artık göz yumulmayacağını açıkladı. Denetimlerin artacağı ve uygulamaya aykırı davranan işletmelere ilişkin hızlı aksiyon alınacağı da bildirildi.
TÜKETİCİLER BİLGİLENDİRİLECEK
Öte yandan, konuya ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi için çeşitli iletişim kampanyaları düzenlenmesi planlanıyor. Hem tüketiciler hem de iş yeri sahipleri yasa ve uygulamalar konusunda bilinçlendirilecek.
