'Bedava gazı sabit gelirlilerin sırtından finanse edecekler'

'Bedava gazı sabit gelirlilerin sırtından finanse edecekler'

TÜİK, doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıstaki enflasyon hesabında ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanacağını duyurarak, bu değişikliğin mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini ifade etti. Alınan kararı yorumlayan uzmanlar, asıl yükün sabit gelirlinin sırtına bineceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıstaki enflasyon hesabında ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasına karar verdi.

TÜİK'in açıklamasına göre, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasındaki enflasyon hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. Hesaplamada, 25 metreküp üstündeki doğal gaz için ödenen fiyat dikkate alınacak. Açıklamada bu değişikliğin mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini, ancak doğalgaz tüketiminin artacağı yıl sonuna doğru enflasyonu artıracağını vurgulandı.

Alınan kararı değerlendiren uzmanlar bedava gazın maliyetinin sabit gelirlinin cebinden çıkacağını söyledi. TÜFE'ye yansımasının ise kestirilemeyeceğini ifade etti.

'TÜFE'YE YANSIMASINI KESTİRMEK ZOR'

TÜİK'in kararını yorumlayan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara “TÜİK enflasyonu ölçerken ücretsiz doğalgaz için 'sıfır fiyat' yöntemi uygulayacakmış. TÜFE'ye yansımasını tam kestirmek zor olsa da doğalgazın ağırlığının yüzde 2,9 olduğunu düşünürsek, enflasyonda sert düşüşe neden olabilir. Mayısta yıllık resmi enflasyon yüzde 40'ın altına inebilir” dedi.

'SABİT GELİRLİ DAHA DÜŞÜK MAAŞ ARTIŞLI ALACAK'

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Sabit gelirliler Temmuz’da enflasyon farkı alacaklar. Mayıs’ta sıfır veya negatif çıkacak enflasyon, 6 aylık toplam enflasyonu aşağı çekecek, sabit gelirliler daha düşük ücret/maaş artışı alacaklar. Kısacası, Mayıs ayında bedava gaz uygulamasını sabit gelirliler finanse edecekler” ifadesini kullandı.

'FATURA ÜCRETLİLERE ÇIKARILIYOR'

Ekonomist Uğur Gürses de TÜİK kararına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Bedava verildiği ilan edilen gazın bedelinin kısmen ücretlilere fatura edilmesi için çok akıllıca bir yöntem. Tebrik ediyorum...”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN