TÜİK’ten 'sıfır fiyat' kararı: Enflasyonu böyle indirecek

TÜİK’ten 'sıfır fiyat' kararı: Enflasyonu böyle indirecek

TÜİK, doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıstaki enflasyon hesabında ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanacağını duyurarak, bu değişikliğin mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıstaki enflasyon hesabında ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasına karar verdi.

TÜİK'in açıklamasına göre, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasındaki enflasyon hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. Hesaplamada, 25 metreküp üstündeki doğal gaz için ödenen fiyat dikkate alınacak.

'MAYIS ENFLASYONUNU CİDDİ İNDİRECEK'

Açıklamada bu değişikliğin mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini, ancak doğalgaz tüketiminin artacağı yıl sonuna doğru enflasyonu artıracağını vurgulandı.

HAKAN KARA: ENFLASYONU 2,4 PUAN AŞAĞI ÇEKER

TÜİK'in kararının ardından konuyla ilgili değerlendirme yapan Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, "Mayıs'ta TÜİK sıfır veya hafif negatif enflasyon açıklayabilir. Nedeni ücretsiz doğalgaz uygulaması nedeniyle doğalgazda "sıfır fiyat" yönteminin uygulanacak olması. Tahminen aylık enflasyonu yaklaşık 2,4 puan aşağı çeker" dedi.

DURMUŞ YILMAZ: BEDAVA GAZI SABİT GELİRLİLER FİNANSE EDECEK

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, Hakan Kara'nın sosyal medya paylaşımını alıntılayarak, "Sabit gelirliler Temmuz’da enflasyon farkı alacaklar. Mayıs’ta sıfır veya negatif çıkacak enflasyon,6 aylık toplam enflasyonu aşağı çekecek, sabit gelirliler daha düşük ücret/maaş artışı alacaklar. Kısacası, Mayıs ayında bedava gaz uygulamasını sabit gelirliler finanse edecekler" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN