Berat Albayrak ekibi ekonomi yönetimini devraldı

Berat Albayrak ekibi ekonomi yönetimini devraldı

Berat Albayrak'ın Kasım 2020'de istifa etmesinin ardından, dikkat çeken görevden alma ve atamalar gerçekleşti. Önce MB Başkanı Ağbal'ın görevden alınarak yerine Kavcıoğlu'nun atanması, daha sonra Ticaret Bakanı Pekcan'ın yerine Albayrak'a yakınlığıyla bilinen Mehmet Muş'un getirilmesi, son olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifası ile koltuğun yine Albayrak’a yakın isimlerden olan Nureddin Nebati'ye geçmesi ile 'ekonomi yönetimi tamamen Albayrak ekibine geçti' yorumları yapıldı.

SEDA ÇAKIR

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı görevinden Kasım 2020'de istifa etmesinin ardından, Albayrak'a yakın bürokrat ve danışmanların ekonomi yönetiminde göreve devam ettiği biliniyordu. Albayrak'ın istifasın takip eden süreçte gerçekleşen görevden alma ve atamalar ise dikkat çekti. Görevden alınan kişilerin koltuklarını devrettikleri kişilerin ortak özelliği Berat Albayrak idi.

thumbs-b-c-44c4d86e90a03cd197c0db117c39bf26-copy.jpg
Berat Albayrak

ÖNCE NACİ AĞBAL GÖREVDEN ALINDI

Bu dikkat çeken görevden alma ve atamaların ilki 20 Mart 2021'de gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Naci Ağbal, atandıktan yaklaşık 4,5 ay sonra, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı.

thumbs-b-c-cddc1bb2b683f857be2218fc1ba33ec1-copy.jpg
Naci Ağbal

Ağbal'ın yerine eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu. Naci Ağbal sadece 132 gün görev yapabildi.

thumbs-b-c-bd5852013168c13e8333dfb652451ee6-copy.jpg
Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu

KAVCIOĞLU İLE BERAT ALBAYRAK'IN ORTAK NOKTASI NE?

Şahap Kavcıoğlu’nun tez danışmanı, son dönemde devlet yönetiminde, Merkez Bankası’nda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK), kamu ve özel banka yönetimlerinde yer alan isimlerde hep imzası olan Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan'dı.

Arıcan, aynı zamanda eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da doktora tezi danışmanıydı.

s-2f3478414d2b55c4a98803aca63410a58c2c73e4-copy.jpg

ERİŞAH ARICAN KİMDİR?

Erişah Arıcan, Berat Albayrak’ın Temmuz 2018’de Hazine ve Maliye Bakanı olmasından iki ay sonra, 27 Eylül 2018’de Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Aynı tarihlerde Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi olan Arıcan, Albayrak’ın istifasının ardından da Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu.

MİLYARLARI YÖNETİYOR

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanı olan Erişah Arıcan, Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda BDDK’nin yetkilendirdiği tek derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı.

3261908-810x458-copy.jpg
Erişah Arıcan

İKİ BAŞKANIN DA DANIŞMANI

Ayrıca Berat Albayrak’ın tez danışmanı olan Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın tezlerine danışmanlık yaptığı Murat Uysal ve Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nda son iki yılda atanan dört başkandan üçü oldu.

SIRADAKİ DURAK TİCARET BAKANLIĞI

Merkez Bankası'ndan sonra sıradaki durak ise Ticaret Bakanlığı oldu. Başında bulunduğu kendi şirketinden Ticaret Bakanlığı’na ürün sattığı ortaya çıkan Ruhsar Pekcan, 21 Nisan 2021'de görevden alındı. Pekcan'ın yerine eski AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı.

thumbs-b-c-77d67a731ed0c536a8a5cabc2ed4084b-copy.jpg
Ruhsar Pekcan

AK PARTİ'DE ALBAYRAK'A EN YAKIN İSİM

Mehmet Muş, Berat Albayrak’a yakın bir isim olarak biliniyor. AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine de Berat Albayrak’a yakınlığı nedeniyle getirildiği öne sürülen Muş, Albayrak’ın istifası ardından sosyal medyada açık tavır belirten isimlerden biri olmuştu.

thumbs-b-c-bd56e8a0f262daae51ab93d7828af1a8-copy.jpg
Mehmet Muş

O dönemde AK Parti Grup Başkanvekili olan Muş, “Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz” demişti.

SON ADIM HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Ve ekonomi yönetiminde son deprem Hazine ve Maliye Bakanlığında gerçekleşti. Bakan Lütfi Elvan görevinden istifa etti.

thumbs-b-c-50531821432505d419da74df79b65e77-copy-001.jpg
Lütfi Elvan

Bakanlık koltuğuna son haftalarda yaptığı açıklamalarda dikkat çeken Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati oturdu.

3406267-copy.jpg
Nureddin Nebati

Lütfi Elvan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir önceki grup toplantısında “Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” sözlerini alkışlamaması sosyal medyada gündem olmuştu.

kapak-230514-copy.jpg

Geçen hafta sosyal medyadan mesajlar paylaşan Yeni Bakan Nebati ise “2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız” diyerek dün geceki atamanın sinyalini vermişti.

BİRLİKTE YEMEK YERKEN GÖRÜNTÜLENMİŞLERDİ

Berat Albayrak’a yakın isimlerden olan Nureddin Nebati, yaklaşık üç ay önce İstanbul Süleymaniye'de birlikte yemek yerken görüntülenmişti. O günden bu yana Nebati’nin ismi Bakanlık koltuğuna yakın olan isim olarak öne çıkıyordu.

odatv-image-66-859a275a128d44-copy.jpg

Nureddin Nebati, Berat Albayrak’ın istifa ettiği ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadığı saatlerde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la birlikte Albayrak’a desteğini ilk açıklayan isimlerden biri olmuştu. Nebati, sosyal medya hesabından, “Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım” demişti.

Nebati aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Nebati’nin, aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu tespit etmişti.

'ALBAYRAK'IN GÖLGESİ ÇEKİLMEDİ'

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nurettin Nebati’nin atanmasını değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen’den ilginç bir yorum geldi. Ekmen “Berat Albayrak’ın sistemden gölgesi ve ruhu çekilmemiştir” dedi. Ekmen'in açıklamaları şu şekilde:

"Merkez Bankası’nda Naci Ağbal’ın 128 milyar dolarla ilgili bir bilgi notu ve dosya oluşturma talebi görevden almayla sonuçlanmıştır. Sayın Berat Albayrak’ın baskısıyla sonuçlanmıştır. Merkez Bankası başkanını sayın Berat Albay atamıştır. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u sayın Berat Albayrak atamıştır. Sayın Berat Albayrak’ın sistemden gölgesi ve ruhu çekilmemiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN