Beyin Yakan Nebati İddiası: 16 Liraya Dayanan Dolar 8 Lira birden Düşecek! Yeni bir 21 Aralık Operasyonu...

Beyin Yakan Nebati İddiası: 16 Liraya Dayanan Dolar 8 Lira birden Düşecek! Yeni bir 21 Aralık Operasyonu...

Dolarla geçen senenin eylül ayından beri başı dertte olan AK Parti iktidarının doların yükselişine karşı yeni 21 Aralık Operasyonu hazırlığında olduğu iddiaları piyasaları hareketlendirdi. Hazine'nin Enflasyon Korumalı Tahvil hazırlığında olduğunu iddia eden ekonomi çevreleri Hazine ve Merkez yeni kaynağa kavuşurken özel bankaların nakit sıkıntısına düşeceği uyarısı yapıyor.

Piyasanın gözü kulağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'ta duyuracağı faiz kararına odaklandı. Reuters'ta konuşan ekonomistler Mayıs ayında Merkez Bankası'nın faiz kararının sabit tutulacağı yönünde ama yıl çıkmadan Merkez Bankası'nın faiz arttırımına mecbur kalacağını hatta şu an 14 olan faiz oranının 20'ye çıkarılacağını düşünüyor. Son iki haftadır dolar 14 lira bandından 16 liraya dayanması piyasalarda endişelere neden oldu.

21 ARALIK OPERASYONU TEKRARLANACAK

Merkez Bankası'nın eylül ayından başlayarak ekim, kasım, aralık aylarında faiz indirimine gitmesi doların ateşini yükseltti faiz 19'dan 14'e kadar düşürüldü. Toplamda 500 baz puanlık indirim yapıldı. Fakat bu indirim doları 7 liralardan 18 liraya kadar yükseltti. Kasım ayında başlayan dizginlenemeyen yükselişe 21 Aralık tarihinde Kur Korumalı Mevduat açıklaması ile operasyon düzenlendi ve dolar 7 lira birden düşerek 18 lira bandından 11 lira bandına gerilemişti. Ekonomistler 16 lira seviyelerinde seyreden dolar için yeni bir operasyon hazırlığında olunduğunu iddia ediyor.

dolar-21-aralik-operasyonu.jpg

Kur Korumalı Mevduat ise Hazine'ye ve Merkez Bankası'na ağır bir yük getirdi. Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduata doları olup geçenlerin farkını ödeyecek. Hazine ise bankada lirası olan ve Kur Korumalı Mevduata geçiren hesap sahiplerinin fark ödemelerini yapacak. Bu hazineye ve Merkez Bankası'na ekstıra bir yük olarak yansıyor.

NEBATİ ALTINA DAYALI SERTİFİKA VE TAHVİL SATIŞINA BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruda Borsa İstanbul'un 23 Mayıs tarihinde başlayarak bankalara altına dayalı tahvil ve altına dayalı sertifika satışı yapacağı belirtilmişti. Bu kararın borsaların kapalı olduğu hafta sonunda açıklanması dikkat çekmişti.

dolar-operasyon.jpg

NEBATİ'NİN YENİ HAMLESİ BANKACILARI KORKUTTU

Kur Korumalı Mevduat uygulamasından umduğunu bulamayan hükümetin gündeminde şimdi de enflasyon korumalı tahvil seçeneği var. Nureddin Nebati'nin masasındaki Enflasyon Korumalı Tahvil bankacıları korkutuyor. Yeni ürünün cazip olması durumunda bankada hesabı olan mevduat sahiplerinin mevduattan çıkacakları ve parasını Enflasyon Korumalı Tahvil'e yatırmasından endişelenilyor. Özel bankalardan para çekilmesi durumunda özel bankaların nakit para sıkıntısına düşeceği korkutuyor.
Reuters’a konuşan ekonomistler Kur Korumalı Mevduat'tan uzaklaşacak kadar cazip olan ve ya cazip olması için yapılacaklarla özel bankalardan paraların çekileceği ve Merkez Bankası ile Hazine'nin yeni kaynağa kavuşacağını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN