BİM CEO'su: Asgari ücretliye vergi yüzde 5 olsun

BİM CEO'su: Asgari ücretliye vergi yüzde 5 olsun

Rekabet Kurulu'nun kartel oluşturdukları gerekçesiyle ceza verdiği marketlerden biri olan BİM'in CEO'su Haluk Dortluoğlu verilen cezayı müşteriye yansıtmayacaklarını söyledi.

Rekabet Kurulu'nun soruşturması sonucu ceza verdiği BİM'in CEOSU ve İcra Kurulu Başkanı Haluk Dortluoğlu; asgari ücret, vergi dilimi ve cezalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dortluoğlu asgari ücretle çalışanların Eylül aylarında ikinci ve daha yüksek oranlı vergi dilimine girdiğini, böylelikle net kazançlarında kayıp oluştuğuna dikkat çekerek, asgari ücrette ilk vergi diliminin yüzde 5'e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

'ASGARİ ÜCRET ARTARSA KAYIT DIŞI ARTAR'

Bloomberg HT'ye konuşan Dortluoğlu, Rekabet Kurulu tarafından verilen cezayı ise hak etmediklerini belirterek "Ceza tutarını müşterilerine yansıtmayacağız, böyle bir düşüncemiz olamaz" dedi.

Dortluoğlu şunları söyledi:

"Türkiye'de ilk gelir vergisi dilimi yüzde 15, ikinci gelir vergisi dilimi ise yüzde 20. Asgari ücretli insanlar Eylül aylarında yüzde 15'lik dilimden yüzde 20'lik dilime geçiyorlar. Yıllık yüzde 17'lik bir gelir vergisi kesintisine muhatap oluyorlar. Bence bu çok yüksek bir oran. Benim önerim asgari ücrette ilk gelir vergisi diliminin yüzde 5 olması yönünde. Devletin bu kadar yüksek oranlarda gelir vergisi kesintisi yapmasını doğru bulmuyorum. Bazen şunu yaşıyoruz. Bir depo işçisi arkadaşım gelip, 'Haluk Bey eylül maaşımı eksik yatırmışsınız' diyor. Yıllık kazancı 0-60 bin TL olan kişilere yüzde 5'lik oran uygulanmalı. Asgari ücrette gelir vergisi oranını düşürmeden devlet sadece asgari ücreti artırırsa kayıt dışı artar. Geçen bir işadamı kişiyle karşılaştım. Bana "60 kişi çalıştırıyorum, bunun 15-20'si Türk, geri kalanı Afgan. Afganların bana maliyeti Türklerin 3'te biri kadar" dedi.

'CEZA TUTARINI MÜŞTERİMİZE YANSITMAYACAĞIZ'

Rekabet Kurulu tarafından BİM'e, fiyat davranışlarını ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği 958 milyon TL'lik cezayla ilgili olarak ise "Bir defalık kesilen cezayı hak etmiyoruz, itirazdan sonuç alabiliriz. Ceza tutarını müşterilerine yansıtmayacağız, böyle bir düşüncemiz olamaz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN