Boğazlardan geçişlere tarihi zam geliyor! Tarih verildi: Yüzde 8,3 artacak!

Boğazlardan geçişlere tarihi zam geliyor! Tarih verildi: Yüzde 8,3 artacak!

Türkiye, 1 Temmuz itibarıyla İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan gemi geçiş ücretlerini ton başına 4,42 dolar olarak belirleyerek yüzde 8,3 oranında bir artış gerçekleştirecek. Ayrıntılar haberimizde...

1 Temmuz itibariyle Türkiye, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçen gemiler için geçiş ücretlerini artırmaya karar verdi. Bu karar, 1936 yılında imzalanan ve Türkiye'ye boğazlar üzerinde kontrol ve düzenleme hakkı veren Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak alındı.

Habertürk'te yer alan Çetiner Çetin'in haberi göre, Temmuz ayından itibaren tahıl ticareti dahil çok amaçlı ticari gemilerden ton başına 4.42 dolar geçiş ücreti alınacak.

HAZİNEYE EK 900 MİLYON DOLAR

boğaz

Bu artışın, hazineye ek olarak 900 milyon dolar getirmesi bekleniyor. Geçiş ücretleri, Montrö Sözleşmesi'ne dayanarak hesaplanmaktadır ve altın frangı esas alınmaktadır.

Dikkat çeken bir nokta ise, artık altın frangının sabitlenmeyeceği ve her yılın haziran ayı sonunda, yani 1 Temmuz itibariyle ücretin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından güncelleneceği kararlaştırıldı.

Geçen yılın ekim ayında Türkiye, ticari gemilerin Boğazlardan geçiş ücretini beş kat artırmıştı. Bu yeni zam kararı, deniz trafiğinin düzenlenmesi ve boğazlardan geçen gemilerin güvenli bir şekilde yönetilmesi amacıyla alınmıştır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN