Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında iddialı bir tahminde bulundu. Bolat, Türkiye'nin dış ticaret açığında ve cari işlemler açığında büyük bir iyileşme kaydedildiğini belirterek, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin 1 trilyon 300 milyar dolar milli gelire ulaşacağını öne sürdü.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı açıklamada, 2025 yılı itibarıyla 1 trilyon 300 milyar dolar milli gelire ulaşılacağını belirtti. Ekonomik koşullar ve mevcut verilerle karşılaştırıldığında bazı çevreler tarafından temkinli bir şekilde karşılanıyor. Bakan Bolat’ın, bu hedefin TÜİK tarafından 2025 yılının ilk çeyreğinde açıklanacağına dair açıklamalarda bulundu.
"2025’TE 1 TRİLYON 300 MİLYAR DOLAR MİLLİ GELİR BEKLENİYOR"
Bakan Bolat, yaptığı açıklamada, "Bu yıl sonunda Allah nasip ederse 1 trilyon 300 milyar dolar milli geliri olan güçlü bir Türkiye ekonomisinin müjdesini 2025 yılının 3. ayı başında inşallah TÜİK açıklayacaktır" şeklinde ifadeler kullandı.
Bolat, Kocaeli'ye 22 yıllık iktidarları boyunca 305 milyar liralık hizmet ve eser kazandırdıklarını belirterek, kentin, üretimi, istihdamı ve ihracatıyla bunu hak ettiğini söyledi.
Bolat, Kocaeli'nin ihracatta da büyük atılım gösterdiğini dile getirerek, rakamsal verileri paylaştı.
Kocaeli'de 43 bin 375 esnaf, 51 esnaf odası, 157 kooperatif bulunduğunu belirten Bolat, Gebze'de de 8 esnaf odasına kayıtlı yaklaşık 9 bin 600 esnaf ve sanatkarın olduğunu ifade etti.
Bolat, Kocaeli'de 3 bin 287 esnafın, esnaf kefalet kooperatifleri aracılığıyla bu yılın 11 ayında yüzde 50 faiz sübvansiyonlu 1 milyar 700 milyon lira kredi kullandığını, Gebze'de ise 370 esnafın 200 milyon lira kredi aldığını söyledi.
Bu yıl Kocaeli'nin ihracatının artış oranının yüzde 7,5 olduğunu belirten Bolat, "Bu büyük bir başarı. Genel ihracatımızın artış oranı yüzde 2 ile 2,5 arasında. Kocaeli ihracatta gaza basmış ve Kocaeli'nin ithalatında yüzde 11'lik azalış var. Kocaeli'nin ihracatının ithalatı karşılama oranı geçen sene yüzde 72 iken, bu yıl 11 ayda yüzde 81'e yükselmiş. Kocaeli inşallah bunu daha da yukarıya taşıyacaktır." diye konuştu.
"TÜRKİYE EKONOMİSİN DAHA GÜÇLÜ, İSTİKRARLI YAPMAK İÇİN HEP BİRLİKTE UĞRAŞIYORUZ"
Bolat, Merkez Bankasının dün politika faiz oranını 2,5 puan düşürdüğünü, bununla enflasyon düştükçe gerekli aksiyonları alacağının mesajını verdiğini dile getirdi.
Hükümetin, Hazine ve Maliye Bakanlığının Eximbank'ın sermayesini son 1,5 yılda 13,8 milyar liradan 55,3 milyar liraya yükseltildiğine dikkati çeken Bolat, finansmana erişim diye bir sorun kalmadığını ifade etti.
Bolat, finansman maliyetlerinin de düşmeye başladığını dile getirerek şöyle devam etti:
"İnşallah müteşebbislerimiz, imalatçılarımız daha rahat finansman imkanlarına kavuşmaya başladı. Mal ve hizmet ihracatındaki yıl sonu rakamlarımızı 3 Ocak'ta İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanı'mız kamuoyuyla, halkımızla paylaşacak. Ben o rakamlara girmeyeceğim. Ancak bu yıl hem mal ihracatımızda hem hizmetler ihracatımızda artış sağladık. Cari işlemler açığımızda olağanüstü iyileşme sağladık. Dış ticaret açığımızı azaltmada yine büyük iyileşme sağladık."
Büyümenin dış ticaretin katkısıyla iyi gittiğini söyleyen Bolat, ekonomik büyümede, istihdamda ve işsizliğin azaltılması noktasında olumlu sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.
Bolat, yetişmiş insan gücü için mesleki ve teknik eğitime büyük pay ayırdıklarını belirterek, "Türkiye daha fazla büyüyecek. Sizler büyüdükçe, güçlendikçe, Türkiye de büyüyecek ve güçlenecek. Türkiye ekonomisi de büyüyecek ve güçlenecek. Bu yıl sonunda Allah nasip ederse 1 trilyon 300 milyar dolar milli geliri olan güçlü bir Türkiye ekonomisinin müjdesini 2025 yılının 3. ayı başında inşallah TÜİK açıklayacaktır. 9 ayın neticesi 1 trilyon 260 milyar dolar olmuştur." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ve koordinasyonunda canla başla çalışan, 7 gün 24 saat büyük gayret sarf eden bir hükümet bulunduğunu dile getiren Bolat, Türkiye'yi daha çok büyütmek, geliştirmek, vatandaşların refah ve satın alma gücünü artırmak için çalıştıklarını vurguladı.
Bolat, son 5 senede Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremler gibi olayların yaşandığını belirterek şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisini daha güçlü, istikrarlı yapmak için hep birlikte uğraşıyoruz. Geçen yıl, bu yıl dayanışma gösterdik, fedakarlık gösterdik ama 2025 yılının ilkbaharıyla rahatlamanın daha da artacağını göreceğiz. Faizlerde, kredi faizlerinde azalma meydana geldikçe ve dış pazarlarda yeni ihracat bağlantılarımızı artırdıkça inşallah rahatlamayı hep birlikte hissedeceğiz. Deprem maliyetleri 2025 yılı sonunda azaldıkça, artan kaynaklar başta emeklilerimiz, esnafımız, çiftçimiz, işçimiz, KOBİ'lerimiz, memurlarımız, reel sektörümüz için yeni kaynaklar ve fırsatlar anlamına gelecektir. 2026'da inşallah istikrarlı bir şekilde hızımızı artırarak, güçlü ekonomimizi daha da güçlendirmeye devam edeceğiz."