Borçları için bahçesini satan üretici ile ilgili konuşan Kirişci: Çiftçimiz güzel paralar kazanıyor

Borçları için bahçesini satan üretici ile ilgili konuşan Kirişci: Çiftçimiz güzel paralar kazanıyor

Bahçesini satıp borcunu ödemeye çalışan üretici, üretim maliyetleri altında ezilirken Bakan Vahit Kirişci'den çiftçilerin ekonomik durumuna ilişkin ilginç bir açıklama geldi. Kirişci, borçları nedeniyle tarlasını satacak hale gelen çiftçiler için "Şu an çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor. Ekonomik olarak iyi durumdalar" diyerek kendisinin çiftçinin tepkisini yansıtan bir olay yaşamadığını dile getirdi.

Gıda enflasyonu vatandaşın dolabını boşaltmaya devam ederken üretici de tarlada kaybetmeye devam ediyor.

Üretim maliyetinin altında fiyatla ürün sattığını belirten üretici, zor dur durumda kaldığını ifade ederken tarlasını satıp borcunu ödemeye çalışanların varlığına dikkat çekti. Gübre, ilaç, paketleme ve ulaşım gibi maliyetlerin iki üç katına çıktığını söyleyen üretici, geçen yıl bir dönüm ürünü dört bin liraya mal ederken şimdi 12 bin liraya mal ettiğini kaydetti.

Üretici yaşadıkları sıkıntı için devlet desteği beklerken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den çarpıcı bir açıklama geldi. Kirişci, çiftçinin ekonomik durumun iyi olduğunu söyleyerek "Şu an çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor. Ekonomik olarak iyi durumdalar" dedi. Kirişci, kendisinin çiftçinin tepkisini yansıtan bir olay yaşamadığını da dile getirdi.

SOĞAN FİYATLARI DÜŞECEK

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde, "Vatandaşın gündemi bu" diyerek gösterdiği kuru soğan için "Şu an bile buncağızın kilosu 30 lira. Soğan bu yahu, soğan, utanmıyorlar! Yiğidi muhtaç ettiler kuru soğana... "ifadelerini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün partisinin seçim beyannamesini açıkladığı konuşmasında "Geçen akşam bir TV kanalında bir prof. ne dese beğenirsiniz? Prof. ha! Köprü yapmakla, baraj yapmakla, havalimanları yapmakla bu iş çözülmez, soğan patates kaç para onu söyle. Bu adam profesör. Düşünün, barajın yok, havalimanın yok, bütün bunlarla beraber TOGG’un yok. Uçak gemin yok, domates patates kaç para onu söyle. Ya bu adam prof. Müsvedde bu... Öncelikle senin profesörlüğünden bu millete ne gelir? Önce bir ülkenin kalkınması için nelere ihtiyaç var bunu söyle" diyerek eleştirilere bu şekilde yanıt vermişti.

Soğan tartışmaları sürmeye devam ederken, artışa ilişkin de cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kuru soğan fiyatının bir hafta içinde düşeceğini söyledi.

Soğanın kışlık üretimi ile erkenci üretimi arasında bir geçiş döneminde olduğunu ifade eden Bakan Kirişci, "1 haftası var. Soğanın fiyatının ne kadar düştüğünü göreceğiz." dedi.

'ET FİYATI YÜKSEK'

Etin fiyatının yüksek olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, "Tamam ben de kabul ediyorum et fiyatı yüksek. Sözleşmeli üretimle hayvanı besiciye beslettir. Kilosuna geldiğinde kes. İster market, ister kasap reyonunda satılsın. Bak bu hem ister istemez zinciri kısaltıyor hem aradaki bazı art niyetli insanları çıkartıyor" dedi.

BAKANLIKTAN DA AÇIKLAMA YAPILDI

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan da soğan üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili açıklama geldi.

Son on yıllık ortalamalara göre, yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiğinin belirtildiği açıklamada 2022 yılı kuru soğan üretiminin 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleştiği aktarıldı.

Açıklamada, TÜİK'ten alınan verilere göre "2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7’dir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkân vermektedir. Böylece halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır." denildi.

TURFANDA SOĞAN HASADI BAŞLADI

2022 yılında hasat edilen ve depolanan kuru soğanların yıl içerisinde tüketimi devam etmekle birlikte ülkenin güney bölgelerinde yeni üretim sezonuna ilişkin ilk hasatların da başladığı açıklandı.

Nisan ayı itibarıyla Adana ve Hatay'da turfanda soğan hasadının başladığı aktarılan açıklamada şöyle denildi:

İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN