"Bozkırda olmaz" dediler, inatlarına imkansızı başardı! Genç girişimciden rekor hasat: 42 bin metrekarede katlanarak artıyor

"Bozkırda olmaz" dediler, inatlarına imkansızı başardı! Genç girişimciden rekor hasat: 42 bin metrekarede katlanarak artıyor

Sivas'ta yaşayan genç üretici, yıllar önce hayallerini süsleyen bahçeyi kurmak için harekete geçti ancak çevresindeki herkes işlerin istediği gibi gitmeyeceğini söyleyerek onu vazgeçirmeye çalıştı. Etrafındakileri dinlemeyen genç girişimci işe koyuldu ve yıllardır verdiği emeğin karşılığını bu yıl aldı. 42 bin metrekarelik bahçede hasat yapan genç aldığı 15-20 kiloluk verimle herkesi şaşırttı...

Sivas Gemerek'te yaşayan Eren Korkmaz, 10 sene önce kurmaya karar verdiği badem ağacı bahçesi fikrine karşı birçok kişiden "Sivas'ta yetişmez" karşılığını aldı. Bu söylemlere kulağını tıkayan Korkmaz, 2013 yılında 850 adem badem ağacı dikerek bahçesini kurdu.

10 YIL SONRA HASAT YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Ağaçlarına özenle bakan Korkmaz, aradan geçen 10 yılın ardından ilk defa ağaçlarından hasat aldı. Ortalama 42 bin metrekarelik alanda badem hasadına başlayan genç girişimci ürünlerinin satışını perakende olarak yapacak.

h-4-1.jpg

HER AĞAÇ 15-20 KİLO VERİM SAĞLIYOR

Badem bahçesiyle ilgili merak edilenleri açıklayan Korkmaz, “Gemerek ile Karaözü köyü arasında bir alandayız. 42 bin metrekare alanda yaklaşık 850 adet badem ağacı bulunmakta. Bunların dikimi 2013 yılında gerçekleşti. O zamandan bu zamana kadar bizler bakımını öğrenmeye çabaladık. İlaçlarıyla ilgili bilgiler edindik. Bunun sonucunda birkaç senedir çok az verimle başladık. Bu sene verim olarak gayet iyi. Ama biz bunu daha da geliştireceğiz. Daha da verim artacak. Çünkü 10 yaşındaki bir badem ağacının ortalama verimi 15-20 kilogram arasında.

4-2.jpg

Ağaçlarda kabuklardan ayrılma oranı yüzde 80’i bulduğu zaman hasadına başlıyoruz. Ağacın altına çadır serip fazla örselemeden yavaş bir şekilde çırpma işlemini gerçekleştiriyoruz. Sonrasında da kurumaya alıyoruz. Yaklaşık 10 gün kadar gölgede kurutuyoruz. Güneşte kuruduğunda verim kaybına yol açıyor, lezzeti gidiyor." dedi.

h-4-3.jpg

20 GÜN ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

"Çevresindekilerin olumsuz söylemlerine aldırış etmediğini belirten Korkmaz, Sivas’ta olmaz gözüyle bakılıyor ama iklim şartları gayet uygun. Bizler ağaçlarda bakıma önem verdik. Bakımla birlikte bu hasadı gerçekleştirebildik. Daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Yaklaşık 20 gün kadar hasat süresi tahmin ediyoruz." ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN