Buğday Stokları Eridi Açlık Kapıda Pandemiden Daha Kötü Sara Menker Alarm Verdi

Buğday Stokları Eridi Açlık Kapıda Pandemiden Daha Kötü Sara Menker Alarm Verdi

Bu kriz alar mı sadece Türkiye için verilmedi. Tüm dünyada buğday krizi alar mı verildi. Dünyanın 10 haftalık buğday stoğu kaldığını duyuran Gıda CEO'su Sara Menke, seviyenin 14 senedir bu kadar düşmdeiğini belirterek pandemiden daha riskli bir durumla karşı karşıya kalındığını açıkladı.

Tarım analiz firması Gro Intelligence CEO'su Sara Menker kara haberi açlık krizi ile karşı karşıyayız diye duyurdu. Dünyanın toplam 10 haftalık buğdayı kaldığını açıklayan Menker yaşanacakların küçümsenmemesi gerektiğini belirterek dünya ülkelerini işbirliğine çağırdı.

DÜNYA ÇİFTÇİSİ EKMİYOR

2008 finansal krizinden sonra dünya genelinde böyle bir krizin ilkkez yaşandığını açıklayan Menker yaşanan ekim maliyetlerinin artmasının buğday üreticisini olumsuz etkilediğini belirtti. Tüm bu sıkıntıya yaşanan küresel kuraklığın tuz biber ektiğini söyledi. Yükselen gübre fiyatlarının da ekimi olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar dünya çapında önlem alınması ve ülkelerin birbirleri ile dayanışma içinde olması gerektiğini belirtti.

PETROL SAVAŞLARININ YERİNİ BUĞDAY SAVAŞI MI ALACAK?

UBüyüyen açlık tehdisi yavaş yavaş dünyayı sarıyor. Gıda CEO'su Sara Menker yaşanan gıda krizinin bir nesli yakından etkileyeceği ve uzun süreceğini söyledi.

ekonomi-dergisi.jpg

THE ECONOMIST KAPAĞINDA BUĞDAY BAŞAKLARINI KURU KAFA OLARAK ÇİZDİ

The Economist dergisi son sayısında buğday krizine dikkat çekmek için buğday başaklarını kuru kafa olarak çizdi. Dergi daha önce de pandemi de böyle bir kapak yapmıştı.
Ukrayna Rusya arasındaki savaşın gıda krizini tetiklediğini açıklayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterresi yaşananların tarım ürünlerinin fiyatını arttıracağını söyledi. Guterresi savaşın devam etmesi durumunda küresel gıda krizinin yaşanacağı uyarısını yaptı.

bugday-krizi.jpg

KALİTELİ TOHUMLAR İÇİN MELEZLEME ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, dünya genelinde yaşanan gıda krizinden Türkiye'nin daha az etkilenmesi için arpa ve buğday ıslah çalışmaları yaptıklarını duyurdu. Enstitü daha sağlıklı tohum elde etmek için melezleme işlemlerinin yapıldığını ve çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını açıkladı.

bugday.jpg

MELEZLEME ÇALIŞMALARI 1960'LARDA YAPILMAYA BAŞLANDI

Ziraat mühendisi Dr. Namık Ergün, Türkiye'de tohum ıslah çalışmalarının çok uzun süredir yapıldığını söyledi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde üretilen sağlıklı tohumlar yurt geneline dağıtılıyor. Tohum melezleme işlemi 12 yıl sürerken şimdi gelişen teknoloji ile sürenin 6 yıla kadar düştüğünü söyleyen Namık Ergün, ıslah çalışmaları ile verimliliği arttırmayı hedeflediklerini, bu güne kadar 84 tane buğday ve arpa çeşidi elde ettiklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN