Buğday'da tehlike çanları çalıyor! 10 haftalık kaldı

Buğday'da tehlike çanları çalıyor! 10 haftalık kaldı

Rusya-Ukrayna savaşı ve kuraklık gıda krizinin hızlanmasına neden oluyor. Daha önce defalarca uyarıda bulunan Tarım analiz firması Gro Intelligence CEO'su Sara Menker dünyanın 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stokunun kaldığını söyledi. Bu rakamın 2008 krizinden bu yana görülen en düşük seviye olduğu belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ve iklim değişikliği küresel gıda arzını adeta çıkmaza soktu. Uzmanlar gıda, tarım ve hayvancılığın öncelikli alan ilan edilmesi konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Rusya ve Ukrayna’ya yüzde 75’i aşan bir oranda bağımlı olan Türkiye'de buğday endişesini doğurdu. Savaşla birlikte iktidarın tarımda yürüttüğü politikaların başarısızlığı ortaya çıkarken sonucu da vatandaşa ödetildi. Ekmek fiyatları zamlandıkça zamlandı.

'10 HAFTA YETECEK KADAR BUĞDAY KALDI'

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada küresel gıda krizi yaşanıyor. Tarım analiz firması Gro Intelligence’a göre rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldı. Bu seviyenin tahmin edilenden daha kötü olduğu düşünülüyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre; devletler küresel buğday stoklarının yıllık tüketimin yüzde 33’üne denk geldiğini savunurken dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gıda güvenliği üzerine yapılan toplantıda konuşan Gro Intelligence CEO’su Sara Menker bu oranın aslında yüzde 20’ye yakın olduğunu söyledi.

sara.jpgGro Intelligence CEO’su Sara Menker

Uzun zamandır gıda krizinin kapıda olduğu yönünde uyarılar yapan Menker, büyüyen açlık tehdidi karşısında acilen önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Artan ekin fiyatları milyonları riske atarken yaşanan kuraklıklar ve yükselen gübre fiyatları da önümüzdeki dönemde tahıl tedarikini tehdit etmeye başladı.

'BU SİSMİK BİR KRİZ'

Eski bir enerji emtia taciri olan ve gıda krizini pandemi tedarik zincirlerini boğmadan öngören Menker, “Bu döngüsel değil. Bu sismik bir kriz. Bu bir nesilde bir kez yaşanabilecek ve jeopolitik dönemi dramatik şekilde etkileyebilecek bir olay” değerlendirmesinde bulundu.

Ekin piyasaları ve iklim krizini doğru şekilde tahmin etmek için yapay zeka tabanlı bir program kullanan Gro Intelligence Perşembe günü 49 Afrika ülkesinde gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyen ücretsiz kullanılabilecek bir çevrimiçi aracı duyurmuştu.

Rockefeller Vakfı tarafından fonlanan veri tabanı mısır, soya fasulyesi ve buğdayın da içinde olduğu emtiaların arz ve talep bilgilerini barındırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN