BYD Avrupa'da yatırım için işte o ülkeyi seçti! Almanya ve Fransa birbiri ile yarışıyordu ama...

BYD Avrupa'da yatırım için işte o ülkeyi seçti! Almanya ve Fransa birbiri ile yarışıyordu ama...

Elektrikli otomobil savaşında Çinlilerin en iyi kartı olan BYD, Avrupa'da kuracağı fabrika için Macaristan'ı seçti. Çinli dev, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa pazarı için elektrikli araçlar ve PHEV modeller üreteceklerini ve binlerce iş imkanı yaratacaklarını söyledi.

BARAN BEKİ | KARAR

Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Avrupa'da kuracağı fabrika ve yatırımlarıyla ilgili Fransa ve Almanya gibi ülkelerle uzun süre konuştuktan sonra kararı Macaristan lehine verdi.

Yetkililer tarafından bugün yapılan açıklamada, BYD'nin otomobil üreteceği dev fabrikasından elektrikli ve PHEV araçlar çıkacağı belirtildi. Türkiye'ye de giriş yapan BYD, son dönemlerde ülkemizde popülerliği artan Çinli üreticiler arasında en çok ilgi çekenlerden.

TÜRKİYE'DE FİYATLAR DÜŞECEK

Macaristan'da halihazırda üretim yapan bir fabrikası olsa da yeni kurulacak NEV (new energy vehicle) fabrikasından sadece elektrikli modeller çıkacak. Bu sayede, BYD'nin Türkiye'ye gelen araçlarında %10 gümrük vergisine ek olarak alınan vergi (%54) azalacak. Net tahminler yapmak henüz erken olsa da, Çin yerine araçların Macaristan'dan gelmesi, fiyatlara doğrudan etki edecek.

Çinlilerin elektrikli otomobil ve maliyetler konusunda bu kadar başarılı olması sebebiyle, 2023 elektrikli otomobil çılgınlığına bir son vermek için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke elektrikli otomobillere yeni düzenlemeler çıkarttı.

YABANCI ÜRETİCİLERE NE OLACAK?

Ülkemizde yapılan düzenlemeler ise iddialara göre yabancı, özellikle de Çinli üreticileri yerli otomobil TOGG karşısında zayıflatmak için. 29 Aralığa kadar markalardan TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında, 7 bölgede 20 ayrı servis ve 40 personeli olan bir çağrı merkezi kurması gibi şartlar isteniyor. Fakat, temelde Çinlilerin önüne konan bu engel, diğer üreticileri, özellikle fiyatlarıyla ülkemizdeki tüketicilere hitap eden markaları da etkiliyor. Konu hakkında şu anda yapılabilecek tek şey, 2024'ü beklemek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN