Volkswagen'de yazılım krizi! O markalara 2028'e kadar süre verildi...

Volkswagen'de yazılım krizi! O markalara 2028'e kadar süre verildi...

Volkswagen Grubu bünyesindeki yazılım şirketi CARIAD, 2022 yılında 2 milyar dolardan fazla zarar açıklamasının ardından zor süreçlerden geçiyor. Audi, Porsche ve VW'nin kritik elektrikli modellerinde üretimin de aksamasına sebep olan şirket, ortaya çıkan bu problemlerin ardından birçok spekülasyonun da ortasında kaldı. Yaşanan son gelişme, CARIAD'ın 2028'e kadar maliyetleri yüzde 20 kısması ve yeniden yapılandırmaya gitmesi oldu. Hedeflerine ulaşamaması halinde ise...

BARAN BEKİ | KARAR

Saat gibi çalışan, Volkswagen Grubu bünyesindeki CARIAD adlı şirket, son dönemlerde oldukça zor zamanlar yaşıyor. Yapılan açıklamalarda şirket içi çatışmalar ve ağır proje yükleri nedeniyle sıkıntılı süreçlerden geçen CARIAD, VW CEO'su Oliver Blume'un talimatıyla 2028'e kadar geliştirme maliyetlerini düşürecek.

Son dönemlerde gösterge panelleri, multimedya ekranları ve daha birçok yazılım temelli özelliğiyle dikkat çeken Audi, Porsche ve Volkswagen grubu bünyesindeki birçok marka, bu başarılarını aslında yine VW bünyesinde bulunan CARIAD adlı şirkete borçlu. 15 farklı marka için otomotiv teknolojileri, yazılımları geliştiren CARIAD, giderek artan iş yükü ve zararlar nedeniyle, Audi, Porsche ve VW gibi markaların pazarda kritik önem taşıyan araçlarının gecikmesine sebep oluyordu.

CARIAD, 2020 yılında birçok mühendis ve geliştiriciyi tek bir çatı altında toplayarak, VW Grubu ve bünyesindeki markalara yazılım içeren her konuda yardım ediyor. İşletim sisteminden başlayarak artan bu iş yükü ise oldukça fazla.

vw-cariad.jpg

2.24 MİLYAR DOLAR ZARAR ETTİ

2022 yılında 2.24 milyar dolar zarar eden CARIAD, bu zararları önlemek için birçok çalışanını işten çıkaracağına dair pek çok spekülasyonun da ortasında kaldı. VW grubu bünyesindeki birçok markada otomobillerin pazara sürülmesini geciktiren bu sorunlu şirket, sonunda bazı şeyleri çözmeye başlamış olacak ki VW CEO'su Oliver Blume, tamamen elektrikli 2024 Macan'ın üretiminde bir gecikme olmayacağını söyledi. Macan, CARIAD yüzünden zaten bir kez ertelenmişti, Blume'un söyledikleri, mevcut ertelenmiş tarihin daha da uzamayacağını belirtmektedir -yani 2024 başı-. Yeni Macan'ın aslında 2023 yılında çıkması gerekiyordu.

BYD VE TESLA İLE REKABETİ ENGELLİYOR

Şirket içerisindeki iç anlaşmazlıklar, aşırı proje yükü gibi nedenler VW ve bünyesindeki markaların Tesla, BYD gibi firmalarla rekabetini zorlaştırırken Oliver Blume ise sonunda olaya el atmaya karar verdi. Daha öncesinde ortaya çıkan iddialarda CARIAD'ın büyük bir yeniden yapılandırmaya gideceği söylenirken, bu iddialar, ilk olarak Bentley üretim şefi Peter Bosch'un CARIAD'ın başına getirilmesiyle resmen başladı.

HEDEFLERİNE ULAŞAMAZSA...

VW CEO'su Oliver Blume'un talimatıyla, zorunlu işten çıkarmalardan kaçınarak, CARIAD'ın 2028 yılına kadar geliştirme maliyetlerini yıllık olarak yüzde 20 azaltacağı söylendi. Yönetim ve işçi temsilcileri arasında Perşembe günü yapılan anlaşma kapsamında, şirket eğer yüzde 20 hedefine ulaşamazsa, çalışanlarına gönüllü ayrılma teklif etmek zorunda kalacak. Anlaşma hakkında konuşan bir sözcüye göre, gönüllü ayrılma hakkında bir zaman çizelgesi henüz kamuya duyurulmadı.

Gönüllü ayrılma, şirketlerin çalışanlarına sunduğu bir tür gönüllü ayrılma programıdır. Genellikle kıdem tazminatı, emeklilik avantajları veya hisse opsiyonları gibi mali teşviklerle birlikte, çalışanları işlerinden gönüllü olarak ayrılmaya teşvik etmek amacıyla ortaya atılmıştır.

CARIAD'ı tamamen elden geçirerek düzeltmeyi kendine görev edinen Blume, yeniden yapılanmanın ilk aşamalarında Peter Bosch'a destek için eski Google ve Tesla yöneticisi Sanjay Lal'ı yönetim kuruluna atadı ve baş yazılım sorumlusu rolünü verdi. Rivian Automotive'den ayrılıp VW'e gelen Lal, daha öncesinde Google'ın Android Oto projesinde ve Tesla'da mühendislik direktörü görevinde çalışmıştı.

cariad-teknoloji.jpg

'2.000 KİŞİ İŞTEN ÇIKARTILACAK'

Yarısından fazlası Avrupa'da olmak üzere Çin, Kuzey Amerika, İsrail ve Hindistan gibi yerlerde hemen hemen 6.500 çalışanı bulunan ve yaklaşık 40 şirkette hissesi olan CARIAD, Manager Magazin adlı Alman ekonomi dergisine göre, 2024 yılından itibaren başlayacak olan yeniden yapılandırma kapsamında, 2.000 kişiyi işten çıkartacaktı. Geçen ay açıklanan bu iddialar, Perşembe günü yapılan anlaşma sayesinde şimdilik durmuş gibi görünüyor.

Oliver Blume tarafından söylenenlere göre, Alman devine yazılım geliştiren CARIAD, uzun süredir erteledikleri, 1.2 olarak adlandırılan premium araç yazılımının geliştirmesini de hızlandıracak. Bu teknolojinin ise ilk olarak 2024 Porsche Macan ve Audi Q6 e-Tron'da kullanılması bekleniyor.

Perşembe günü yapılan anlaşmada dikkat çeken bir başka şey, CARIAD'ın halihazırda yaptığı yazılım geliştirmesine ek olarak, yazılım yönetimi, ortaklıklarda liderliği üstlenmesi ve yapay zeka destekli özelliklere de el atması oldu.

Açıkçası bu nasıl olacak anlamak oldukça güç. Yeniden yapılandırılmaya gidilmesindeki ilk amaç zaten zararı -maliyetleri- düşürmek değil miydi? Tamam yaptınız onu yüzde 20 maliyet kısarak, üzerine işten de çıkartacaksınız birilerini -muhtemelen-. Peki neden maliyetleri düşürme adımı attıktan sonra, zaten en başında ağır iş yükü nedeniyle oluşan bu problemin üzerine yenilerini ekliyorsunuz ki? Bu gidişle görünen yol, çalışanların gönüllü ayrılması olacak gibi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN