Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Maaş bordrolarınızı hemen kontrol edin: Çoğu kişi fark etmeden emeklisini yakıyor

Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Maaş bordrolarınızı hemen kontrol edin: Çoğu kişi fark etmeden emeklisini yakıyor

Çalışanların emekli olmasındaki en büyük etkenlerden birisi olan maaş bordronuzu kontrol edin. EYT'li çalışanların maaş bordrosunda yer alan kazançları eksik girilerek, emekliliğinde düşük aylıkların esiri oldu. Alınan ücretin eksik bildirilmesi halinde geriye dönük farkları alabilir ve emekli aylığınızı yükseltebilirsiniz. İşte tüm detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sorunlar bitmek bilmiyor. Bu kapsamda emekli olan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Maaş bordrosunda yanlışlık olanlar hem geriye dönük ödeme alıyor hem de maaşı yükseliyor. Bordrosunda yanlışlık olanlar elini çabuk tutsun.

EMEKLİ MAAŞINIZ BUNA BAĞLI

Çalıştığı sıralarda maaşları eksik olarak bordroda bildirilen emekliler büyük mağduriyet yaşıyor. Bordroda yazılan düşük maaş sebebiyle, emekliliğinizde düşün aylıklar alabiliyorsunuz.

Bu durumu yaşamamak adına maaş bordrolarınızı düzenli olarak kontrol edebilir ve ücreti eksik bildirilen hizmetlere tespit davası açılabilir. Davayı kazanmanız halinde geriye dönük ödemelerden de faydalanabilirsiniz.

1920x1080.jpg

BORDRO DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT

EYT düzenlemesinden faydalanan 2 milyona yakın kişiye aylıklar bağlandı. Emeklilik kapsamında 120 bin dosyada incelemeler devam ederken, eksik prim, tescil sorunu, mükerrer başvurular, bordo değişiklikleri, yanlış meslek kodları gibi daha birçok sorun bulunuyor.

Prime göre düzenlenen aylıkların ise düşük olması alınan ücretle de bağlantılı. Ücretlerin bordroyla aynı olması gerekirken bazı durumlarda bordroya düşük maaş yazılabiliyor. Bordro üzerinden eksik kazanç bildirilmesi ya da prim kaçırılmasını kayıt dışılığın alt başlıklarında inceliyor.

EKSİK ÜCRETLERİ BİLDİRİN

Ücretin düşük gösterilmesi halinde prim kaçırılması ve bordroya işçinin 15 gün çalışmış gibi gösterilmesi durumlarında ceza işlemleri uygulanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kazancı bir önceki aya göre düşüş gösteren çalışanlara mesajla uyarıda bulunuyor. İşveren tarafından ücretin eksik bildirilmesi halinde ALO 170 numarasını arayarak şikayet oluşturabilirsiniz.

Belirtilen ihlalleri yapan işverenlere 6.707 TL para cezası kesiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN