Deneme amaçlı ektiler 25 ton rekolteye ulaştılar! Şimdi fabrika açmaya hazırlanıyorlar

Deneme amaçlı ektiler 25 ton rekolteye ulaştılar! Şimdi fabrika açmaya hazırlanıyorlar

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki 80 dönümlük atıl araziye, ilçe belediyesi tarafından deneme amaçlı ekilen ayçiçek tohumları, beklentinin üzerinde verim sağladı. Şimdilerde ekim alanını genişleten belediye, Doğu Karadeniz'de ilk olacak ayçiçek yağı fabrikasını kurmaya hazırlanıyor...

Kelkit Belediyesi, kendilerine ait olan 80 dönümlük arazi değerlendirmek amacıyla geçen yıl ayçiçeği ekti. Sulama ve gündelik bakımları ile yakından ilgilenilen ayçiçeği, beklentilerin üzerinde karşılık vererek bir yılda yaklaşık 25 ton rekolteye ulaşılmasını sağladı. Rekor seviyedeki rekoltenin ardından belediye, ilçeye ayçiçek yağı üretim fabrikası kurulması için harekete geçti.

Projenin hazırlıklarına başlayan ve yatırımcılarla da iletişimde olan belediye, ekim alanını genişleterek, Doğu Karadeniz bölgesinde ilk olacak fabrikayı kurmayı amaçlıyor.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR İHTİYAÇ"

Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, atıl arazide deneme amacıyla ekim yaptıklarını söyleyerek, “Geride bıraktığımız pandemi sürecinde ayçiçek yağına Türkiye'de ihtiyacın olduğu daha çok ortaya çıktı. O dönemde piyasada da çok pahalandı. Biz de o günden bugüne kadar ilçemizde, ovamızda 'Ayçiçeği yetiştirebilir miyiz?' diye düşündük. Belediyemizin teknik ekibindeki arkadaşlarla istişare yaptık. Elimizde belediyemize ait atıl durumda bulunan 80 dönümlük tarlayı bir deneme maksadıyla ekelim dedik. Böylece ekime başladık. Biz önce deneme amaçlı bir ekim yapalım dedik. 'Rekolteyi tutturabilirsek ileriki yıllarda bu tarım arazilerini çoğaltarak devam edelim' diye düşündük. Yöremizde daha önce hiç ekilmeyen bir ürünü ektik. İstediğimiz verimi yakaladık. Şimdi bir ayçiçeği yağı fabrikası kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

p-h-8-1.jpg

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Tarımın ardından ilçede hareketlenme yaşandığını söyleyen Nas, “Bugün gördük ki bu tarlada biz düşündüğümüz, istediğimiz verimi yakaladık. Önümüzdeki yıllardan itibaren ekimi daha da çok çoğaltarak; binlerce dönümü tarıma kazandıracağız. Fabrikayla ilgili bugün itibarıyla bir yatırımcıyla görüştük. Yatırımcı bölgeyi biliyor. Hatta Şiran, Köse, Kelkit, Salyazı Ovası, Demirözü Ovası'nı katarsak bu bölgede bir fabrikaya dönük yatırım yapmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda hem üretimi arttıracak hem tarıma katkı sağlayacak hem de bunun nihayetinde kurulacak olan fabrikayla da istihdama yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

p-h-8-2.jpg

ÇİFTÇİLER DE AYÇİÇEK EKİMİNE BAŞLIYOR

İlçede tarımcılık yapan ve tarlasına ayçiçeği ekmeyi düşündüğünü belirten Yusuf Keskin ise şunları aktardı:

"Yaklaşık 150 dekar arazide sulu tarım yapıyorum. Şeker fasulyesi, patates, şeker pancarı ekiyorum. Burada deneme amaçlı ayçiçeği ekildi; araziyi gezdiğimizde verimli bir ürün olduğunu anladık. Kelkit’te toprak analizi adı altında bir çalışma yok. Birileri deneyecek ki, ona göre bizlerde öğrenelim. Belediye bu konuda büyük bir adım attı. Bizlere öncü oldu. Ayçiçeği tarlası güzel, verimli; seneye de inşallah biz de yavaş yavaş 10-20 dönümlük arazimize ayçiçeği ekmeyi düşünüyoruz. Birçok çiftçi arkadaşlarımız da benimle aynı fikirde. İlçemiz için yeni bir istihdam alanı olacaktır"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN