Doğal gaz 'müjdesi' oranı aşağı çekti: Emekliye ve memura yüzde 15 zam

Doğal gaz 'müjdesi' oranı aşağı çekti: Emekliye ve memura yüzde 15 zam

Dün açıklanan, doğal gazda 'sıfır fiyat' yöntemi sebebiyle yüzde 40'ın altına düşen enflasyon oranları sonrası, temmuz ayında memur emeklilerine enflasyon farkı dahil yüzde 14-15, diğer emeklilere yüzde 16-17 aralığında zam yapılacağı ön görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı TÜFE hesaplamalarında doğal gaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu aşağı çekti. TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi. Böylece enflasyon 2021'den bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına inmiş oldu.

ENFLASYON VERİSİ ZAM ORANINI DÜŞÜRDÜ

Doğal gazın mayısta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'seçim vaadi' kapsamında ücretsiz verilmesi ve gelecek yıl mayıs ayına kadar her hanenin tükettiği 25 metreküp doğal gazdan ücret alınmaması kararı, milyonlarca kişinin maaş zammını da etkiledi. Altı aylık enflasyondaki sert düşüş sebebiyle, memur maaşlarında enflasyon farkının beklenenden daha az gelmesine neden olması bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, mayısta doğal gaz fiyatının sıfırlanması nedeniyle TÜFE’deki artış bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26 olarak gerçekleşti.

ZAM ORANI 15 BANDINDA

Sözcü gazetesinin haberine göre; haziranda TÜFE'nin yüzde 1 veya yüzde 2 gerçekleşmesi ve ilave refah payı verilmemesi halinde memur ve memur emeklilerine yüzde 14.25-15.38, diğer emeklilere de yüzde 16.41-17.56 oranlarında zam yapılacak

Yılın başında memur ve memur emeklilerine yüzde 8 toplu sözleşme zammı, 8.48 puan enflasyon farkı ve 13.52 puan da refah payı olmak üzere toplam yüzde 30 zam yapılmıştı.

Eski SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da 14.6 puan refah payıyla birlikte yine yüzde 30 olmuştu. Temmuz ayında memur ve emeklilerine yüzde 6 toplu sözleşme zammının yanı sıra haziran enflasyonu yüzde 1 çıkarsa yüzde 7.79'luk enflasyon farkı dahil yüzde 14.25 zam; yüzde 2 çıkarsa yüzde 8.85 enflasyon farkı dahil toplam yüzde 15.38 zam yapılacak. Bu durumda en düşük memur emekli aylığı 7 bin 782 liradan en fazla 9 bin 14 liraya çıkacak.

'MÜJDE' OLMASA YÜZDE 20'LER CİVARINDA OLACAKTI

Eski SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık gerçekleşen enflasyon kadar zam alacağı için haziran TÜFE'nin yüzde 1 ya da 2 çıkması durumunda zam oranı yüzde 16.41-17.56 seviyelerinde olacak.

İlave artış yapılmazsa halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı en fazla 8 bin 817 lirayı görecek. Seçim öncesi verilen ücretsiz doğal gaz müjdesi enflasyona sıfır olarak yansıtılıp TÜFE aşağı çekilmemiş olsaydı 6 aylık zam oranları yüzde 20'ler civarında gerçekleşebilecekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN