Dolar çığırından çıkacak, gıda, benzin, ilaç fiyatları uçacak! Ünlü ekonomist seçim sonrası korkunç senaryoyu anlattı

Dolar çığırından çıkacak, gıda, benzin, ilaç fiyatları uçacak! Ünlü ekonomist seçim sonrası korkunç senaryoyu anlattı

Dolar kurunu işaret eden ünlü ekonomist, tarih vererek kabusu anlattı. Doların çığırından çıkacağını söyleyen ekonomist, gıda, benzin ve ilaç fiyatlarına dikkat çekti. Seçim sonrası için senaryoyu paylaştı. İşte korkutan senaryo...

Türkiye gündeminde yer alan 31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Milyonların merakla beklediği o tarih hakkında ekonomistlerden korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Seçim sonrası senaryolardan bahseden ünlü ekonomist dolar kurunu gündemine aldı.

ŞUBAT AYININ SONUNA GELİNDİ

DW Türkçe'de konuşan ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, dolar kurundaki artışlara değindi. Son dönemlerde rekor kıran dolarda, paritedeki artışın enflasyonun gerisinde olduğunu belirtti. Yılbaşından itibaren dolar kurundaki artışın yüzde 6,7 olduğunu söyleyerek, ocak ayındaki enflasyonun yüzde 6,7 olduğunun altını çizdi. Dolar kurundaki artışın ocak ayı karşılığı olabileceğini söylese de, şubat ayının sonuna geldiğimizi hatırlattı. Rekorlar kırılsa da, dolar kurunun enflasyonun altında olduğunu belirtti.

dolar-da-ki-artis-devam-edecek-mi.webp

DÖVİZ SATIŞLARI DEVAM EDİYOR

Dolar ve TL paritesinin eşit olması adına, TL'nin 2023 yılında yüzde 62 oranında değer kaybetmesi gerektiğini söyleyerek, paritedeki artışın yavaş kaldığını vurguladı. Günümüzde de benzer bir durum olduğunu söyleyen Oyan, dolar 31 TL'yi geçmesin hedefi varken, şimdi 32 TL'yi geçmesin olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın döviz satışlarına devam ettiğini, kurun kontrolden çıkmasını önlediğini dile getirdi.

thumbs-b-c-5494f0e9e590a35edd374edea1619c98.jpg

SEÇİMLERDEN SONRA FIRLAYACAK

Türkiye'nin heyecanla beklediği 31 Mart yerel seçimleri işaret eden Oyan, seçimlerden sonra müdahalenin kalkacağını söyledi. Türk lirasında hızlı bir değer kaybı yaşanacağını ve Orta Vadeli Program'da belirtilen 36,8'lik bir ortalama kur beklentisine göre kurdaki artışın hızlanacağını öngörülüyor. Oyan'ın açıklamalarına göre, enflasyon beklentisinin gerisinde kalan dolar kuru yukarıya doğru hareket etmesi için iç ve dış sermayeden baskı olduğunun altını çizdi.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONUN ÜZERİNDE

Kurdaki yükselişin enflasyonu beslediğini söyleyen Oyan, mazot, gübre, ilaç, yem ve gıda fiyatlarının artacağına dikkat çekti. Dışa bağımlılığa vurgu yapan Oyan, gıda fiyatlarındaki artışın ortalama enflasyonun da üzerinde olduğundan bahsetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN