Dolar kurunda seçim sonrası tahmini! Dev bankadan ikili rakam: Eğer bu olursa...

Dolar kurunda seçim sonrası tahmini! Dev bankadan ikili rakam: Eğer bu olursa...

Yaklaşan seçimler nedeniyle döviz piyasasıyla ilgili açıklamalar art arda gelmeye devam ediyor. Morgan Stanley ve JPMorgan gibi dünya devi bankalar da seçim sonrası doların ne olacağı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vatandaşlar da bu açıklamaları yakından takip ediyor. Seçim sonrası olabilecek rakamları açıkladı. İşte detaylar...

Seçimler yaklaşırken, döviz piyasası hakkında açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Morgan Stanley ve JPMorgan gibi dünya çapında tanınan bankalar da 14 Mayıs sonrası doların seviyesi hakkında tahminlerini paylaştı. Bu tahminler, vatandaşların doların nasıl bir seyir izleyeceği konusundaki merakını arttırdı.

EĞER CUMHUR İTTİFAKI KAZANIRSA...

dolar

Bir rapora göre, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması senaryosunda, düşük faiz politikasının devam edeceği ve finansal koşulların piyasa faizleri ve alternatif araçlarla belirleneceği öngörülüyor. Bölgesel ortaklardan koşullu para akışları, düzenleyici adımlar ve aktif rezerv yönetimi ile döviz kurundaki düzeltme ilk aşamada sınırlı kalabilir ancak artan dengesizlikler nedeniyle yılın son çeyreğinde dolar/TL'de keskin bir düzeltme bekleniyor. Bu durum politika faizinde kısmi bir tersine dönüşü tetikleyebilir ancak muhtemelen enflasyonda yukarı yönlü bir hareketle ve yeni bir makro politika çerçevesi getirilene kadar 2024'te bir resesyonla sonuçlanabilir.

EĞER MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA...

Rapora göre, Millet İttifakı'nın kazanması senaryosunda, politika faizinin ilk aşamada yüzde 30-35'e yükseltilmesi ve yükselişin devam edeceği sinyallerinin verilmesinin kredibilite oluşumu açısından mantıklı göründüğü belirtiliyor. Bu senaryoda, yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 40-45 seviyesine çıkabileceği tahmin ediliyor.

Raporda, bu senaryonun reel döviz kurunun başlangıç seviyesi ve ödemeler dengesi kaynaklı baskılar nedeniyle dolar/TL'de ilk aşamada bir yükselişe işaret ettiği ifade ediliyor. Ancak 2024 itibarıyla anlamlı bir dezenflasyon süreci ve üç çeyreklik bir daralmanın ardından hızlı bir toparlanmanın beklendiği belirtiliyor.

Tahvil getirilerinin daha cazip hale gelmesine kadar yabancı portföy akımlarının yoğun bir şekilde geri dönmesinin mümkün görünmediği ifade ediliyor.

JPMorgan bankası, Türkiye'deki seçim sonrasında para politikalarına bağlı olarak dolar/TL tahminleri açıkladı. Banka, güçlü ortodoks politikaların benimsenmesi halinde MSCI Türkiye endeksinin dolar bazında yüzde 74 artabileceğini, ılımlı bir politika değişikliği halinde ise yüzde 29 düşebileceğini öngördü. Banka, dolar/TL tahminlerini güçlü ortodoks senaryosunda 25, ılımlı ortodoks senaryosunda 30 seviyesinde belirledi. Yatırımcılara bankacılık ve Koç Holding gibi şirketlerin yatırım yapılacak yurt içi sektörler olabileceği önerildi. Banka, Türkiye için nötr bir pozisyon aldığını da raporunda belirtti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN