Dünyada ilk kez Türkiye’de tanıtılan Citroen C4 X'ten büyük sürpriz: Hem elektrikli hem de…

Dünyada ilk kez Türkiye’de tanıtılan Citroen C4 X'ten büyük sürpriz: Hem elektrikli hem de…

Citroen oldukça cins bir görünüme sahip olan yeni otomobilini İstanbul'da gerçekleştirdiği lansman ile tüm dünyaya duyurdu. Uzun aradan sonra Türkiye'de gerçekleşmiş olan ilk otomobil lansmanı olan etkinlikte ise yeni Citroen C4 X duyuruldu. Kimisi 'bu neymiş ya' gibi tepkiler verirken kimisi ise ilginç görünen bu otomobil hakkında güzel yorumlarda bulundu. İşte yeni Citroen C4 X ve bilinen detaylar.

BARAN BEKİ | KARAR

Citroen'in yeni modeli C4 X markanın sloganları olan All things to all people, Inspired by you gibi söylemlerinin fiziksel bir hal bulmuş hali adeta. Bu otomobil hatchback olmak istemiş ama olamamış, doğum gününde C segmenti SUV olmayı dilemiş ama ona olamazsın denmiş. Böylelikle de Citroen'in sloganındaki gibi Herkes için her şey söylemine oldukça yakışan bir model olmuş.

Türkiye'de gerçekleşen lansmanda markanın CEO'su Vincent Cobée İstanbul'dan tüm dünyaya seslenerek iddialı oldukları yeni otomobili tanıttı.

c4xx.jpg

YENİ KESİMLERE HİTAP EDEBİLİR

Bu mid-sized denilen orta sınıf cipi andıran model kompakt yapısıyla yeni kesimlere hitap edecek gibi görünüyor. Otoritelere göre 2035'li yıllarda göremeyeceğimiz içten yanmalı motorların kimi markalar üzerinde gerginlik yaratırken kimilerinin ise üzerinde rahatlık yarattığı aşikar, Citroen ise rahatlıktan nasibini almış gibi.

Benzinli ve dizel versiyonlarıyla çıkacak olan bu otomobil marka için bir ilk olmasının haricinde iyi bir başarı yakalarsa yeni bir segmentin doğuşuna bile ışık tutabilir zira bu araç gerçekten Herkes için her şey söyleminin metale bürünmüş hali. Hem benzinli hem de elektrikli versiyonlara sahip olan yeni C4 X CMP platformunun eski bir üyesi aslında bu yüzden C4 modeli ile aynı aks mesafesine sahip.

c4x.jpg

İDDİALI SÜSPANSİYON SİSTEMİNE SAHİP

Citroen için konfor en önemli etkenlerden biridir bu nedenle de marka C5 Aircross SUV modelinde de kullanmış olduğu "Progressive Hydraulic Cushion" adlı süspansiyon sisteminin kullanımını bu modelde de sürdürüyor. Bu kademeli hidrolik desteğe sahip süspansiyon iste otomobile 'halı etkisi' denilen bir özelliği kazandırıyor ve büyük tümsekleri, yüzey bozukluklarını bir hayli azaltıyor. Marka bu sisteminde o kadar iddialı ki bu sistemin hem konforu hem de sürüş dinamiğine bağlı olarak yol tutuşunu arttırdığını savunuyor. Sistem alışılmış süspansiyonların aksine hidrolikle beslenen ve iki kademeli bir düzenek kullanmaktadır.

c4xxx.jpg

TÜRKİYE'YE BENZİNLİ VE DİZEL VERSİYONU GELECEK

Ülkemize hem benzinli hem de dizel motor seçeneğiyle sunulacak olan modelin 1.2 litrelik PureTech benzinli ve 1.5 BlueHDi dizel motorlarından 100 ila 130 beygir güç üretmesi bekleniyor. Avrupa'da ise tamamen elektrikli olan e-C4 X versiyonu ile satışa sunulacak ve bu modelinde ön aksta yer alan 100kW'lık motor 50kWh'lık bataryası ile 140 beygir güç ve 260nm tork üretirken 0-100km/sa hızlanmasının ise 'spor modunda' 9.5 saniye olacağı söylendi. Azami hızı 150 km/sa olan versiyonun ise 360km civarında bir menzile sahip olması beklenmiyor.

Öte yandan bu otomobilin sürtünme katsayısının 0.29 olduğu söyleniyor bu da Avrupa'da satılacak elektrikli model için çok önemli bir etken olurken benzin fiyatlarının artması nedeniyle içten yanmalı motorlara sahip olan otomobiller de artık bu değerlere gereken önemi göstermeli diye düşünüyoruz.

c4x2.jpg

BU OTOMOBİL ÇİRKİN Mİ YOKSA GÜZEL Mİ

Ailenin yeni üyesi kimine göre çok çirkin ve hantal görünürken kimi ise bu garip tasarımı hoş buluyor, siz karar verin. Günümüzde yeni bir otomobil olmak da aslında bayağı zor. Herkes sizden teknolojik olmanızı bekliyor, sürüş asistanından tutun kör nokta uyarı sistemi, head up display gibi şeylere kadar bu yüzden marka bu yeni üyeye kullanıcıların yüzünü güldürecek şeyler eklemiş. Eklenilen şeyler ise minikliklerle kalmamış ve bu otomobil tam 510 litrelik bir bagaja sahip ve bu hacmin bu büyüklükteki bir otomobile göre gayet güzel bir rakam olduğunu belirtmekte fayda var.

BEKLENTİLERE GÖRE YORUMLANMIŞ BİR OTOMOBİL

Citroen CEO'su Vincent Cobée yeni otomobil hakkında, "Pek çok müşterimiz bizlerden hatchback ve SUV denginde uygun fiyatlı, güvenli ve zarif bir kompakt otomobil istediklerini söyledi. Biz ise bu beklentilere elimizden gelen en iyi şekilde yorumumuzu katarak ileriye dönük, ayırt edici özelliklere sahip bir tasarımla çıktık. Bir Citroen'den beklediğiniz konfor, teknoloji ve güvenlik gibi değerlerin yanı sıra elektrikli bir versiyon da geliştirerek sıfır emisyonlu çok yönlü bir otomobil yaptık." yorumunda bulundu.

Fiyatı henüz belli olmayan bu otomobillerin Kasım 2022 itibariyle satın alınabileceği düşünülmektedir, o gün geldiğinde ise hepimiz bu ilginç otomobil hakkında daha çok detay öğreneceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN